Cecilia Malmström svamlar om extremism och terrorism

Cecilia Malmström är EU-kommissionär. Det är lätt obegripligt. Jag har sällan, kanske aldrig, sett ett vettigt ställningstagande från henne. I alla fall inte när det gäller brott och terrorism. Hon är förvirrad om brott, okunnig om polisarbete och nu svamlar hon om extremism och terrorism. Europa har inget problem med terrorism. Terrorismen i dagens Europa är mycket mindre än den var för 40 år sen. Dessutom är den i huvudsak likartad. Nationalistiska rörelser (men inte extremhögern) står för huvuddelen av terrorismen, följt av vänstergrupper. Den muslimskt inspirerade terrorismen är mycket liten liksom den högerextrema. I Norden är dock den lilla terrorism som ibland visar sig, oftast högerextrem. Norden avviker från det generella mönstret.

Framgångar för partier som Jobbik och Gyllene Gryning har inget direkt samband med terrorism. Det är inte extremhögern som är terrorister i första hand (förutom i Norden). Däremot finns det ett samband mellan dessa partier och den nyliberala råkapitalistiska politik som förs i Europa. När folk får det sämre blir det enkelt att skylla på ”de andra”. Fascistiska och rasistiska partier växer som en följd av den politik som Malmström och hennes åsiktsfränder för. Det är denna politik som indirekt leder till att fredliga demonstrationer angrips så som i Kärrtorp. Den politiken utgör också grogrund för missnöje av olika slag som kan leda terrorism. Cecilia Malmström är själv en av de ansvariga för att högerextrema partier växer. Hon är själv en av de ansvariga för situationen i Grekland som lett till Gyllene Grynings tillväxt.

En extrem och fascistisk muslimsk rörelse i Syrien är inte heller per definition terrorister. Att någon åker till Syrien för att slåss med en sån rörelse är beklagligt, men det handlar inte om terrorism eller om att personen är terrorist. Åker någon till Syrien för att strid i en annan typ av rörelse så är det ur politik synpunkt inte fel på något sätt och då handlar det varken om extremism eller terrorism. Cecilia Malmström vet uppenbarligen inte vad hon pratar om.

För att kunna bekämpa fascism behövs en annan politik i Europa än den som Malmström och hennes likar står för. För att bekämpa terrorism behövs en annan politik än den som nyliberala borgare står för. Den typ av ”åtgärdsprogram” som Malmström tar upp har i det stora ingen som helst effekt mot fascism och fascistiska partier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements