Fängelsedomar i Panaxia-härvan

De två åtalade i ekobrottshärvan i vaktbolaget Panaxia, har dömts till fängelse. Det handlar om de tidigare huvudägarna Thomas Gravius och Carolina Damos. De har dömts för trolöshet mot huvudman, grovt brott, för att genom att ha missbrukat sin förtroendeställning i Panaxiakoncernen fört över 5 miljoner kronor från ett konto tillhörande dotterbolaget Panaxia Kontantservice AB till ett bolag utanför koncernen. Tillsammans ska de betala skadestånd på motsvarande det belopp de överfört från Panaxia Kontantservice AB.

Tingsrätten har helt frikänt mannen och kvinnan som åtalats i målet från fem av sju åtalspunkter, ogillat yrkande om näringsförbud samt ogillat skadeståndsyrkanden från Panaxiakoncernens konkursbon på knappt 27 miljoner kronor.

Damos döms dessutom för ett fall av bokföringsbrott, vårdslöst brott. Det har bestått i att hon, som ansvarig för bokföringen i ett av de två åtalade gemensamt ägt bolag, upprättat verifikationer som inte varit detaljerade nog för att uppfylla bokföringslagens krav.

Damos fick ett fängelsestraff på 1 år och 9 månader. Thomas Gravius dömdes till 1 år och 6 månader. Båda dömda har hela tiden nekat till brott. Med anledning att Damos också dömts för brott i deras gemensamma bolag så ska även bolaget betala 800 000 kronor i företagsbot.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements