Fängelse för grovt svindleri i Cefour

I slutet på oktober förra året väcktes åtal mot vinbolaget Cefour avseende svindleri och insiderbrott. Idag kom domen från Stockholms tingsrätt. Tre personer dömdes till fängelse för sin inblandning i brotten. De två huvudmännen, Mats Krönlein och Dejan Shabacker, dömdes för grovt svindleri och grovt insiderbrott till fängelse i två år samt fick näringsförbud i fem år. Den tredje personen, Stelios Zikontalas, fälldes för grovt svindleri och fick fängelse i ett år och näringsförbud i tre år.

– Det är mycket ovanligt att någon döms för grovt svindleri. Den här domen sänder en viktig och tydlig signal att denna typ av brott får allvarliga konsekvenser, säger kammaråklagare Arne Fors vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

De tre dömda har drivit upp aktiekursen med hjälp av vilseledande uppgifter i ett pressmeddelande om ett eventuellt bud på Cefour. Uppgifterna fick Cefours aktiekurs att stiga med 52,4 %. Därefter sålde en av huvudmännen aktierna och de inblandade gjorde en vinst på drygt 8,9 miljoner.

I detta ärende har hela brottsvinsten på 8,9 miljoner kronor förverkats, vilket innebär att pengarna tillfaller statskassan.

Ekobrottsmyndigheten/Svensson

Intressant?
Media: RT, Sydsv,. AT, DN, DI, KB, AS, VA, AV, GD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements