Vapensamlaren i Värnamo

Småland tycks vara fullt av ”vapenintresserade” människor. Tidigare exempel som jag skrivit om är vapenhandlaren i Älmhult och en lång rad personer kring honom. Nu är en 70-årig man i Värnamo på tapeten på grund av hans mycket omfattande vapensamling. Mycket större och eventuellt mycket farligare än vad mannen har tillstånd för:

I torsdags förmiddag gjorde polisen en aktion hos en äldre man på Varpvägen i Värnamo.

Man hade med sig två experter från polisens bombskyddsgrupp i Göteborg. Ägaren av villan var hemma när polisen gjorde aktionen.

– Han blev inte glad när vi kom, men han uppträdde ytterst korrekt, förklarar Björn Dahlbäck, kommissarie vid Värnamopolisen.

– Han har ett stort antal licenspliktiga vapen. Det fanns en oro kring om de förvarades säkert, därför gjorde vi en tillsyn.

– I samband med tillsynen upptäckte vi att han förvarar en stor mängd vapen, militära pjäser, vapendelar, ammunition och explosiva varor i sin bostad, säger Björn Dahlbäck.

[…]

Av säkerhetsskäl och för att göra en brottsplatsundersökning har polisen spärrat av villan och tomten på Varpvägen.

Polisen har kontaktat Försvaret för att få hjälp. Deras ammunitionsröjare i Swedec i Eksjö kommer hit för att söka igenom huset och flytta på sakerna.

Men polisen bedömer inte att det ska vara någon fara för allmänheten, trots dessa åtgärder.

Exakt hur mycket sprängämnen och vapen som finns i huset vill polisen inte uppge, men det är sannolikt stora mängder då huset är avstängt och försvaret kallats in. Dessutom bedömer myndigheterna att det kan ta en vecka innan allt är borttransporterat.

För nio år sen var det en brand på Varpvägen när en 40-årig man dog. 40-åringen var son till ägaren av huset. Enligt en del uppgifter (dock ännu obekräftade) ska ägaren ha varit den idag 70-årige vapensamlaren och det nedbrunna huset ha varit ett grannhus till vapensamlarens bostadshus som idag är avstängt. Om branden hade nåt samband med vapen- och sprängämnessamlingarna är okänt.

För tre år sen var vapensamlaren också intressant för media. Då hade han en skarpladdad granat förvarad på sjukhuset i Värnamo. Lite märkligt är det onekligen att polisen inte kontrollerat mannen och hans vapensamling tidigare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Vapensamlaren i Värnamo”

Kommentarer inaktiverade.