Redan när jag gick i skolan fanns det köttfria dagar

Jag är född på 1950-talet. När jag gick i skolan, vilket var rätt länge sen, fanns det minst en vegetarisk dag. MInst en, ofta två köttfria dagar. Inte mitt första år, då jag gick i skolan på Rörö. Där gick vi hem och åt. Men i Ucklum och Stenungsund där jag gick i skolan sen. En dag vara vegetarisk. Torsdagen. Då serverades det alltid ärtsoppa.

Jag tyckte inte om ärtsoppa och åt alltså aldrig på torsdagar. Jag utvecklade en lång rad olika taktiska förhållningssätt för att slippa. Oftast inbegrep de att jag smet ut utan att ställa tillbaks tallriken eller aldrig gick dit. Men en vegetarisk dag var det. Ingen ställde till nåt liv för den saken skull. På en del skolor fanns det iofs säkert fläsk till ärtsoppan. Som tillägg. Då blev det ju inte så vegetariskt. Men jag kan inte minnas att det var så i min skola. fast jag minns inte ärtsoppan så där jätteväl då jag inte åt den.

Kött fick vi inte heller på onsdagar. Då åt vi fisk. Det tycket jag däremot mycket om. Vilket alla ju inte gjorde. Skolan där jag gick och de allra flesta skolor på den tiden hade alltså en eller två köttfria dagar varje vecka. Det var inget konstigt, utan självklart. Det borde det vara idag också.

Intressant?
Mer: Badlands, Röda Malmö, Utsikt, Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements