Invandringen till Sverige – hur ser den ut?

Statistik över invandring och invandrare i Sverige utgår från födelseland. Det finns också statistik över medborgarskap. Det går också att hitta statistik över barn med föräldrar födda i annat land. Det finns också uppgifter av hur många som kommer in i Sverige, invandrar, och hur som lämnar, utvandrar, varje år.  Skillnaden mellan de två är nettoinvandringen. Det är vad som finns. När frågorna diskuteras är det detta som alla får hålla sig till.

Av de som invandrar varje år är den överlägset största gruppen svenska medborgare. Det handlar inte heller om någon massinvandring från länder i Afrika eller Mellanöstern utan de flest invandrare till Sverige kommer från närområdet. 2011 kom de flesta från:

Norge, 7 455 (5 109 svenska medborgare)
Danmark, 4 583
Polen, 4 399
Storbritannien, 3 934
Irak, 3 675
USA, 3 134
Kina, 3 061 (många adoptivbarn)
Iran, 2 951
Tyskland, 2 865
Thailand, 2 838 (2 111 kvinnor)

Den viktigaste anledningen till att invandra till Sverige är arbete följt av att flytta till släkten (anhöriginvandring) och studier. I statistiken finns två kategorier för arbetskraftsinvandring, Dels den som heter arbetskraftsinvandring, dels invandring i enlighet med EES-avtal.

Läs också:

Intressant?
Media: SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Invandringen till Sverige – hur ser den ut?”

  1. Det behöver jag. Du har helt rätt. Jag kommer att skriva ett nytt inlägg vad det lider. Jag skrev detta lite snabbt på grund av en diskussion på facebook. Antalet invandrare från Syrien har ju ökat kraftigt vilket förändrar bilden något. Återkommer om det.

 1. Asylsökande är inte detsamma som invandrare. Många asylsökande får inte stanna och om de får stanna så sker det ofta året efter de sökt asyl varvid de hamnar som invandrare det året. Dessutom inkluderar asylsökande ofta sådan som sedan blir anhöriginvandrare (anhöriga till flyktingar). Men arbetskraftsinvandring är den överlägset största invandringen till Sverige. Så var det inte för 10 år sen.

  Det finns även problem med den invandringsnivå som finns idag. Det är inte oöverkomliga problem utan har ganska, lönedumpning, ökade ekonomiska klyftor, brist på arbetstillfällen och bostadsbrist. Allt detta går att lösa ganska enkelt med politiska beslut. Läs gärna:
  http://rodamalmo.blogspot.se/2014/01/massinvandringens-malmo.html

  Inlemmande i arbetslivet handlar i stort sett enbart om tid i det svenska samhället enligt den forskning som finns. De som kommit sist har problem. Efter en generation (det har gått snabbare för iranier) försvinner skillnaderna mellan olika befolkningsgrupper.

  Jag har skrivit en rad inlägg om hur rasism fungerar i Sverige. De finns till stor del länkade från detta inlägg, http://blog.zaramis.se/2012/12/16/svensk-rasism-diskriminering-pa-arbetsmarknaden/
  Om vad som menas med strukturell rasism:
  http://blog.zaramis.se/2013/04/23/strukturell-rasism-forklarad/

Kommentarer inaktiverade.