Svensk kolonialism – en bagatell

Mona Masri skriver om hur det är lättare som mörk i USA. Det tyder på att Mona Masri faktisk inte förstått USA. Som besökare i USA är det stort sett aldrig några problem. Jag är i USA varje år och upplever normalt aldrig att rasism är något som helst problem. Det är helt enkelt så det fungerar i ett extremt segregerat samhälle. Olika befolkningsgrupper möts aldrig utan lever sina liv parallellt.  Svarta möter inte vita, latinos lever för sig själva osv. Kineser lever i kinesiskspråkiga enklaver. Osv. Fattiga möter aldrig rika. Olika klasser möts aldrig. Fattiga möter aldrig turister och besökare som undviker de fattiga områdena.

Enda gångerna jag upplevt rasismen i USA är när jag avvikit från det gängse mönstret för vita invånare (jag burkar bo hos min dotter i vita områden). När jag gått på andra gator än de vanliga, igenom projects som Manhattan Valley i New York eller när jag tog en annan metrolinje i Chicago. Det går inte att säga något om hur USA är genom att bar besöka det en gång och bara besöka de områden som turister normalt vistas i. Mona Masri svamlar helt enkelt.

Dessutom gnäller hon över att vi i Sverige aldrig får lära oss nånting om svensk kolonialism. Ärligt sagt är det inget konstigt. Svensk kolonialism var betydelselös, insignifikant, pytteliten och faktiskt rätt ointressant. Sverige hade en kort period en koloni i Västafrika, Cabo Corso. I stort saknade den betydelse. Dessutom en koloni i nuvarande Delaware, Maryland och Pennsylvania i USA under en kort tid, Nya Sverige. Även denna saknade egentligen betydelse.

Långt senare hade Sverige en minimal koloni i Västindien, S:t Barthelemy. Den ön spelade en viss roll i slavhandeln då det var en frihamn. Bara ett fåtal svenskar var dock inblandade i den direkta slavhandeln men oftare på annat sätt. Men de blev förstås rika på det. Att Sverige var världens största järnexportör under lång tid vet nog de flesta svenskar, en liten del av det järnet användes för tillverkning av utrustning för slavhandeln, en liten större del användes som betalning för att köpa slavar i Västafrika. Slavarna köptes av svarta riken specialiserade på att fånga och sälja slavar, exempelvis Dahomey.

Sammantaget är historien som svensk kolonialism alltså rätt ointressant och saknar betydelse för utvecklingen av Sverige som land. Därför får vi självklart inte lära oss något om den.

Till slut. Järnexporten på 1700-talet var viktig för Sverige. Men under samma period fanns det en annan export som gav lika mycket pengar och var värdemässigt nästan lika stor. Tesmuggling till England. Dessutom började träexporten ta fart. Denna export har varit mycket viktigare för Sverige i modern tid och tillsammans med pappersmassa- och pappersexport är det grundvalen för det moderna Sveriges rikedom och existens. Det är inte heller på något sätt sant att svensk export aldrig varit viktigare och värdefullare än under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet även om importen från USA och exporten till England under Napoleonkrigen sannolikt var en tid som aldrig senare överträffats i svensk handelshistoria rent vinstmässigt. Men det handlade inte om järn. Det var ju istället en handel som delvis baserades på billiga varor, bomull, som producerades av slavar och som betingade höga priser i England. Slaveriet i USA spelade alltså en viss roll för Sverige ekonomiska tillväxt under vissa perioder. kanske inte riktigt vad Masri tänkte på när hon pratar om Sveriges historiska skuld. Mona Masri har helt enkelt fel om att järnhandeln med anknytning till slavhandeln är den historiskt viktigaste och mest betydande handeln i Sverige.

Mona Masri borde som jag ser det ha läst på mer innan hon skrev sin krönika. Inte bara om svensk historia och kolonialism utan också om vad Alice Teodorescu faktiskt säger. Teodorescu är nämligen överens om att rasism finns, men inte om begreppet strukturell rasism. Jag anser att Teodorescu har fel, men det gör ju inte henne till en rasist eller en förnekar av rasism som Masri hävdar. Och nej, Sverige har inte speciellt många nazister eller är ett rasistiskt land. Sverige är ett av världens minst rasistiska länder. Vad US-amerikaner menar med ”swedish nazis” har jag ingen aning om. Har aldrig stött på något sådant påstående under nåt av mina besök men generellt vet US-amerikaner i stort sett ingenting om Sverige.

Intressant?
Media: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements