Intressant rapport om afrofobi

Har nu läst igenom den rapport om afrofobi som lämnades över till ansvarig minister, Erik Ullenhag, för nån vecka sen. Det är en intressant och nyttig rapport, även om den för mig främst bekräftar det jag redan visste.

Det rapporten dock inte gör, är det som många medier påstår att den gör. Den visar inte på att afrofobi och afrofobiska brott är något som ökar starkt i Sverige. Snarare omvänt, med tanke hur mycket den svarta, eller afrosvenska som rapporten skriver, befolkningsgruppen i Sverige ökat under de senaste årtiondena så tyder de siffror och uppgifter som finns i rapporten snarare på att afrofobin minskar. Att antalet rapporter som diskriminering, rasism, fördomsfullhet och liknande ökar i antal är väl klarlagt, men det beror sannolikt snarare på ökat antal svarta och behöver inte bero på ökad afrofobi eller rasism. Afrosvenskar är dock mycket utsatta för rasism och diskriminering, mer än andra minoriteter i Sverige enligt rapporten.

I slutet av rapporten ställs ett antal förslag. Det är inga revolutionerande förslag utan mer klassiskt svenska. Utredningar, upplysningskampanjer, utbildning, uppmärksamma problemen osv plus några mer konkreta förslag som att införa ras som diskrimineringsorsak ihop med etnisk tillhörighet och religion och statistik som definierar ras. Ärligt sagt anser jag det första förslaget är kaka på kaka, men det spelar inte heller nån större roll om ras införs som en orsak till diskriminering i statistik och lagstiftning. Det andra förslaget anser jag är direkt felaktigt. Jag ser inget positivt med att särskilja människor som exempelvis min styvbror på grund av hudfärg och ingen nytt av det.

Inte heller tycker jag afrosvenskar ska bli en ny erkänd befolkningsminoritet. Gruppen talar hundratals språk och en person som min styvbror har i stort sett ingenting gemensamt med en invandrare från Somalia mer än färgen på skinnet. Att ha en sådan nationell minoritet skulle vara bisarrt.

I sin helhet finns det i slutändan heller inget som tyder på att författarna av rapporten anser att afrofobi är något som ökar i en galopperande takt, utan snarare något som inte är så utbrett, men mycket obehagligt och kännbart för de som drabbas och därför måste hanteras på ett bättre sätt än idag.

Mer: Afrofobiska hatbrott – ökande?Svensk kolonialism – en bagatell

Intressant?
Media: SVD1, BT, Publikt, PT, ST,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements