Denho Acar inför rätta i Turkiet

Den sedan länge internationellt efterlyste tidigare ledaren för Original Gangsters (OG), Denho Acar har ställt inför rätta i Turkiet för brott begångna i Sverige. Turkiet har inget utlämningsavtal med Sverige och därför har Acar kunnat uppehålla sig i landet under de åtta år han varit efterlyst.  Svenska åklagare har därför föröskt få honom åtalad i Turkiet för de brott han varit efterlyst för:

– Denho Acar åtalades i slutet av förra året och ställs inför rätta i mars, säger advokat Bo Runnquist, Acars offentlige försvarare i Sverige.

Det var troligtvis en personlig vendetta som låg bakom attentatet mot Café Vasa på Vasagatan, natten till den 10 november 2006.

Två män med anknytning till Acars kriminella gäng Original Gangsters greps och dömdes senare till fleråriga fängelsestraff för inblandning.

Även OG-ledaren själv greps för att ha anstiftat dådet men släpptes vid en första häktningsförhandling och flydde därefter omedelbart landet.

Förutom attentatet mot Café Vasa har Acar eftersökts internationellt för inblandning i flera grova brott som han, enligt åklagarna, beordrat underhuggare att utföra från sin landsflykt i Turkiet.

Förutom attentatet mot Café Vasa är Acar också misstänkt för inblandning i flera fall av utpressning och dessutom anstiftan till mordförsök. Det gäller ett bombattentat 2009 mot en lägenhet på Södermalm i Stockholm, ett fall av försök till grov utpressning samt två fall av utpressning som ägde rum i Strömstad respektive Åtvidaberg.

Rättegången mot Denho Acar ska inledas den 7 mars i Izmir.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements