Privatisering innebär fiffel och fusk

När olika typer av offentliga tjänster privatiseras öppnas det upp för fifflande och fuskande bolag. För rent kriminella. Sådana företag kan lägga lägre anbud och får därmed uppdragen.

Fusk i stor skala har setts i Södertälje, inom hemtjänst och annan vårdverksamhet. Företagen det handlar om är i många fall knutna till den grovt organiserade brottsligheten, i Södertäljes fall det så kallade Södertäljenätverket. De många oegentligheterna, fifflet, fusket och lagligheterna i privata vårdföretag har fått Södertäljes kommun att besluta om borttagande av kommunens användning av Lagen om valfrihet (LOV). Nuri Kino gillar inte det. Han är från Södertälje och känner eller känner säkerligen till flera av de inblandade i fifflet.

Men om att fiffel och fusk är anledningen till att LOV tas bort i Södertälje säger Kino ingenting. Han låtsas som att det handlar om ideologi. Ideologin skadar hans mamma tycker han. Hon kan inte längre få vård på sitt eget språk (jag antar att det handlar om arameiska, det språk som syrianer/assyrier pratar) menar han vidare. Men han nämner inte att de flesta av de företag som utreds för ekonomiska brott just har varit sådana som erbjudit just det språket. Samma företag som vårdade hans mamma kan var de företag som fifflat och fuskat. Nuri Kino låtsas som om  fifflet och fusket  aldrig hänt, som om han inte kände till det. Detta torts att han representerar ett privat hemtjänst- och vårdföretag.

För mig är det uppenbart att privatisering leder till den typ av fiffel och fusk vi sett i Södertälje. Det är inbyggt i systemet. Ideologin spelar då mindre roll. Att gynna brottslighet och kriminalitet är inget jag tycker samhället ska göra. Tycker verkligen Nuri Kino det? Om han gör det framstår hans ”hyllningsbok” till Milan Sevo, Den svenske gudfadern, i en betydligt sjaskigare dager än vad jag tidigare trott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements