Räkfisket och rödlistningen

Debattens vågor går höga om det svenska räkfisket, räkbeståndet, bärkraftigt fiske ur ekologisk och ekonomisk synpunkt. De flesta forskare som är verksamma på området anser att räkor inte bor rödlistas. Samma åsikt har yrkesfiskare i Sverige, Danmark och Norge liksom myndigheter i Sverige. Miljöorganisationer som WWF och Greenpeace har en annan uppfattning.

Räkor

De mesta räkorna tas upp av norska och danska fiskare. Också det mesta av det som säljs i Sverige. Men problem med räkfisket finns bara i Sverige. Till stor del beroende på en alltför stor räkfiskeflotta. En rödlistning drabbar dock alla, såväl kustfiskare som stora båtar, såväl norrmän, danskar och svenskar.

Jag är av åsikten att räkor kan fiskas och ätas som förut men att det behövs åtgärder som minskar den svenska räkfiskeflottan. Det är i enlighet med vad forskningen på området säger och i den riktning som EU:s nya fiskeripolitik styr.

Allt vad jag skrivit i räkdebatten finns att läsa på min fiskeriblogg Njord:

Lönsamheten i det svenska räkfisket
Det svenska räkfisket behöver reformeras
Fortsätt att fiska och äta räkor!
Åter till räkfisket – är kustfiskarna verkligen bättre?
Korkad debattartikel om räkor i SVD
Bojkotta inte räkor!
HaV:s bedömning: Utrymme finns för fortsatt räkfiske
Hör stenbitsrom verkligen hemma på WWF:s röda lista?
MSC vill granska svenskt räkfiske
WWF:s fiskguide 2014 – rött ljus för västkusträka och stenbitsrom

Länkar till det mesta som andra skrivit: Greenpeace, DN1, 2, Wikberg, Ekopappan, Varghjärta, Fiskerforum, Fiskeritidende, IDG1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements