Assarsson/Jacobsson – LP-miljonärerna

Del 19 av 22 i serien Bedragare och fifflare

För snart ett år sen skrev jag ett inlägg om svenska privatmilitärer i Adenviken, i Djibouti och Oman med flera länder. Verksamma i företagen var ett antal svenskar med efternamnen Jacobsson och Egerström:

Företaget Navalguards Ltd (Naval Guards) med kontor i Cardiff är ett av de många privata säkerhets-företagen med verksamhet i Adenviken och Indiska Oceanen. Ägare till bolaget är Sven Ulf Ingemar Jacobsson med 80% av aktierna och Firoz Patel med 20%. Den senare verkar också vara svensk och har tidigare drivit verksamhet i Sverige.

Bland de ledande i företaget finns Thomas Jakobsson (kanske en son till ägaren), Steve Collins, John Mackay, Capt. Victor och Oleg Slutskyy. De anställda är huvudsakligen tidigare ukrainska marinsoldater. Företaget har flera före detta militärfartyg som man använder och de har Djibouti på Afrikas horn som bas för sin verksamhet.

Navalguards samarbetar med Sea Marshals Ltd som har Sven Tomas Egerström som ägare. I styrelsen för Sea Marshals sitter i övrigt Steve Collins och Keely Louise Hoare. Tidigare satt Sven Ulf Ingemar Jacobsson i styrelsen. Sven Tomas Egerström är också med i styrelserna för Service Marshals Ltd med dotterbolagetAir Marshals LtdMaritime Global Services LtdCape Verde Development Services LtdHorn Class Ltd och  Land Marshals Ltd. De flesta av de nämnda bolagen inklusive Navalguards Ltd har samma adress i Cardiff.

Efter att ha läst en massa äldre tidningsartiklar i svenska tidningar har jag förstått att Tomas Egerström och Thomas Jakobsson är samma person och att Sven Jacobsson är hans far. Sven Jacobsson är inte heller vem som helst utan en välkänd svensk fifflare som en gång i tiden hette Sven Assarsson. Hans bror heter (hette?) Jan Assarsson men är mer känd som LP-miljonären.  Bägge bröderna är dömda för brott ett antal gånger.

Brödernas brottsliga bana med fiffel, fuffens och båg började i 1960-talets början. Jan Assarsson flyttade då till Chicago, började sälja bilar och snart hade han sin egen bilfirma. 1966 kom brodern Sven Assarsson också till Chicago. Den senare gifte sig snart med en svensk han träffade i Chicago och efter några år flyttade de tillbaks till Sverige. Han försökte driva faderns minkfarm vidare men misslyckades, han startade elfima och gick konkurs. Därefter köpte han och några kompanjoner bilar på avbetalning för att genast sälja dem för större summor och inte betala dem. För detta, vilket innebar ett antal brott, häleri, urkundsförfalskning och olovligt förfogande dömdes han till skyddstillsyn år 1973.

Under tiden hade brodern Jan Assarsson i Chicago allierat sig med ett antal maffiafigurer med namn som Frank Pedote, Angelo Chionis, Anthony Carlone och Avie Cohen. Han gjorde också affärer genom att köpa olika typer av varor i USA och sedan sälja dem med vinst i Sverige. 1973 började han handla med LP-skivor. Han köpte sådant som just blivit populärt i Sverige men förlorat attraktionen i USA. I samarbete med brodern i Sverige öppnades en kedja skivaffärer, Stereo Music Center. Affärerna gick till en början bra och bröderna blev kända som ”LP-miljonärerna”. Vinstpengarna användes till fastighetsköp ihop med en annan Chicagosvensk, Lars Nilsson. Fastigheterna blev dock en sämre affär än väntat då de köptes till överpris.

1974 tog bröderna Assarsson ihop med Lars Nilsson över företaget Radiocentralen med fyra butiker i Malmö. Företaget kraschar snart, medvetet eller på grund av inkompetens från Sven Assarsson som var ansvarig för skötseln är oklart. Sven Assarsson dömdes 1975 till dagsböter för brott mot uppbördslagen.

Ungefär samtidigt som domen mot Sven Assarsson för agerandet i Radiocentralen greps Angelo Chionis i Köpenhamn som misstänkt för mordbrand. Han hade anlagt en brand i ett lager fyllt med kassetter och konstreproduktioner ägda av Jan Assarsson föräkrade till ett värde av 33 miljoner. Chionis dömdes till fängelse. Sju månader tidigare var det en liknande brand i ett lager i Malmö. Där hade Jan Assarsson varor försäkrade till 11 miljoner. Försäkringsbolagen vägrade dock betala ut ersättning då de var misstänksamma och vill ha en utredning. 1975 begärdes därför Jan Assarsson och Sven Assarsson utlämnade från USA. Först 1982 utlämnades de efter en lång juridisk kamp.

I rättegången mot bröderna Assarsson vittnar flera av maffiamännen från USA. Två, Carlone och Pedote, har gripits för andra brott i Chicago, men valt att samarbetar med polisen och anger också bröderna Assarsson. Även Chionis, ni frigiven från danskt fängelse väljer att göra samma sak och planerna på försäkringsbedrägeri och mordbrand rullas upp. Även Lars Nilsson anges av de tre maffiamännen. 1983 dömdes Jan Assarsson till 10 års fängelse och Sven Assarsson till 6 år. De hade då suttit häktade i över ett år i Sverige och nåt år i USA.

1987 släpptes Jan Assarsson villkorligt. Fast nu hette han Jan Jacobsson. På fängelset hade han träffat Rolf Gustafson, mer känd som ”La Reine-mannen”. Han började gör affärer med honom. Jan Jacobsson letade reda på bolag med stora undanstoppade vinster som kunde köpas billigt och sedan slaktas av Rolf Gustafson. Så kallade skalbolagsaffärer blev Jan Jacobssons melodi. 1988 började polisen nysta upp en härva med skalbolagsaffärer och olaglig bolagsplundring. Rolf Gustafson flydde utomlands, Jan Jacobsson var en av de huvudmisstänkta. Trots att Gustafson greps i Thailand redan 1989 dröjde det till 1993 innan rättegången ägde rum. 1,5 års fängelse och skadestånd på lite över 400 000 blev det för Jacobsson denna gång.

En annan samarbetspartner till Jan Jacobsson var en annan kände brottsling och fifflare, Maximilian Kartaschev. Andra var Limhamnsaffärsmannen Jan Boman som 1996 mördades i Thailand och Börje Ottosson.

I utkanterna av La Reine-härvan dök också brodern Sven Jacobsson upp, även han hade alltså bytt namn. Han var misstänkt för att tillsammans med advokaten Bertil Arbin, ha förfalskat postväxlar. Misstankarna byggde på vittnesmål från Arbin med det ledde inte till nåt åtal.

Snart var dock Sven Jacobsson också igång med skalbolagsaffärer. I hans fall tillsammans med Bertil Arbin och Thom Lindström. Han åtalades och misstänktes flera gånger för brott men fälldes endast i ett fall, 1997 fick Sven Jacobsson ett bötesstraff för brott mot aktiebolagslagen medan Thom Lindström fick fängelse i ett år och åtta månader samt näringsförbud i 5 år.

En annan ”affärsidé” som Jan Jacobsson kom på vara att köpa olika fastigheter med hjälp av lån, sälja dem mellan fler olika bolag till allt högre priser och varje gång låna mer. Pengarna försvann, bolagen gick i konkurs och bankerna stod med stora förluster. Han tjänade dessutom stora pengar på ockerhyror för att upplåta fastigheter som flyktingförläggningar. Även här försvann pengarna, inga räkningar betalades och bolagen gick i konkurs. I styrelserna fanns ingen Jacobsson utan istället helt andra personer, så kallade målvakter.

Samma upplägg skulle sen användas när bröderna Jacobsson på var sitt håll drog igång det som än idag är en specialitet för brottslingar i Malmö och Skåne. Katalogbedrägerier, idag är det knutet till Internet, men då handlade det om papperskataloger. Jacobssons tycks ha varit de som kom på konceptet. Samtidigt med katalogbedrägerierna fortsatte bröderna även med bolagsplundring i andra sorters företag. Som bulvan för Jan Jacobsson fungerade ofta Bengt Ottosson, men även barnen Maria Jacobsson och Jonas Jacobsson förekom allt oftare som bulvaner. Mer om det i inlägg nummer två om familjen Assarsson och Jacobsson. Med Sven Jacobsson samarbetade hans söner Tomas Jacobsson (senare Tomas Egerström) och Dick Assarsson. Mer om dem i inlägg nummer tre om Jacobssons.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Fifflare i Gävle förskingrade 20 miljonerJacobsson, katalogbedrägerier och mord >>
Advertisements

One Reply to “Assarsson/Jacobsson – LP-miljonärerna”

Kommentarer inaktiverade.