Egerström och Assarsson i faderns fotspår

Del 21 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Bröderna Jan Assarsson och Sven Assarsson har sysslat med fiffel och båg sen 1960-talet. Efter ett längre fängelsestraff bytte de efternamn till Jacobsson. Jan Jacobssons barn verkar dock senare ha tagit sig bort från brottslighet och kriminalitet. Så har inte varit fallet med Sven Jacobssons två söner Tomas Egerström och Dick Assarsson. De har istället gått i sin fars fotspår.

Tomas Egerström började sin brottsliga bana på exakt samma sätt som fadern. Att köpa bilar, aldrig betala dem men alltid sälja dem. Detta var 1988 och Egerström var 20 år gammal. Fadern hade agerat exakt likadant 16 år tidigare. För vinsterna drog Egerström till Spanien där han tillsammans med kompisars festade upp pengarna. Hemkommen till Sverige år 2010 dömdes han till 10 månaders fängelse. Det var bara det första av många domar och straff för Egerström.

1994 var det dags för Tomas Egerströms andra fängelsestraff. Detta efter att han tillsammans med brodern Dick Assarsson och en dansk köpt ett komkursfärdigt bolag och sen använt det för att köpa en massa prylar på faktura som de sen inte betalade. Egerström fick 1,5 års fängelse. Brodern frikändes. 1996 dömdes dock Dick Assarsson för att ha förfalskat momsdeklarationer och på ett felaktigt sätt fått ut 200 000 från staten. Straffet blev 6 månaders fängelse. Ett år senare var det dags för hans storebror att bli dömd igen. 2 månaders fängelse för bedrägeri.

Bröderna Tomas Egerström och Dick Assarsson förekom också flitigt i utredningar mot fadern Sven Jacobsson. De satt ofta i styrelsen för de bolag han plundrade, men försvann ofta innan konkursen var ett faktum. Samma tjänster som de gjorde åt fadern gjorde det ven åt andra bolagsplundrare som faderns vän Thom Lindström.

Vanligt var också att de två bröderna sålde saker till personer och begärde förskottsbetalning. Några varor levererades aldrig. Pengarna försvann och bolagen gick i konkurs.  Domen som Egerström fick 1997 var just för denna typen av affärer i ett dataföretag i Malmö som hette CompuPro. Dick Assarsson deltog i broderns verksamhet trots att han inte fick delta i familjens företagsverksamhet på grund av att han var dömd till näringsförbud.

Men Egerström råkade också illa ut på grund av sina lurendrejerier och blåsningar. Han lånade 200 000 av två kompisar till brodern Dick Assarsson utan att betala tillbaka. När de tröttande kontaktade de en man i Ystad med kontakter i mc-kretsar. Denne tog med sig Hells Angels ordförande Thomas Möller till Egerström och begärde pengarna tillbaks. En avbetalning gjordes, men sen kom det inga mer pengar. Då söktes Egerström upp av två jugoslaviska indrivare. Han hade inga pengar, hotades rejält och sökte hjälp hos polisen. Något ironiskt kan tyckas.

Fadern Svens Jacobsson fortsatte också sin kriminella verksamhet som i grunden var densamma som sönernas. Han råkade ut för stämningar och annat.

Tomas Egerströms problem fortsatte också. Han måste ha lurat fler personer som han inte bord lurat för år 2002 sköts han ner i Kalmar. Av en person med anknytning till Black Cobra. Inför mötet med personen från Black Cobra hade Tomas Egerström sökt upp polisen för att få skydd. Det fungerade uppenbarligen inte så bra. Den då 24-årige mannen och Egerström hade både figurerat i en rättegång i Jönköping året innan.

När polisen gick med på att skydda Egerström visst de inte att det handlade om en tidigare dömd ekobrottsling som tidigare utsatts för hot från Hells Angels och andra gangsters. Onekligen rätt märkligt. I rättegången framkom det att 24-åringen som sköt hade kommit dit för att diskutera en skuld på 300 000 som uppstod i samband med det bedrägeri som rättegången i Jönköping gällde. Märkligt nog släpptes också skytten fri efter rättegången.

Efter mordförsöket på honom i Kalmar tycks Egerström ha flyttat till England. Fast med nytt nman, Först verkar han ha använt namnet Tom Stach, sen Tomas (Tom) Enerston. I bolagsregister förekommer han dock oftast som Egerström men ibland också som Ulf Jacobsson, Tomas Jakobsson eller Tomas Jacobsson. De första bolaget i England tycks han grundat år 2005, Euweb International Ltd.

2007 dök han upp som ägare av ishockeylaget Basingstoke Bisons för att lämna bara ett par år senare efter att klubben återigen kommit på obestånd. Man undrar ju om Egerström/Enerston inte ägnade sig åt att plundra ishockeyklubben också på samma sätt som han plundrat andra företag. Nästa gång han syns i svensk media är när han dyker upp i samband med obskyr legosoldatsverksamhet i Adenviken. Fadern Sven Jacobsson är dessutom fortfarande med i leken som styrelsemedlem i sonens företag.

Vart Dick Assarsson har tagit vägen och vad han sysslar med idag är mera oklart.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Jacobsson, katalogbedrägerier och mordDennies Pettersson – porrsurf-fifflaren >>
Advertisements