Hemtjänsthärvorna i Södertälje

Den största brottshärvan/brottshärvorna, eller de största brottsutredningarna kring fiffel, fusk och brott inom den privata vården pågår just nu i Södertälje. De många personer och de många bolag som visat sig var inblandade i affärerna har på olika sätt kopplingar till den organiserade brottsligheten i Södertälje, dvs Södertäljenätverket. Gripna, misstänkta och häktade är ett stort antal personer, varav en del är tidigare politiker och andra är välkända profiler i Södertäljes politiska och kulturella liv och kretsar. Det mesta tyder på att brottsligheten är omfattande med alla möjliga typer av ekonomiska brott. Även i bolag som inte ägnat sig åt ren brottslig verksamhet har det förekommit felaktigheter och problem.

Ett sådant företag är Beas omsorg och assistans AB, ägt av Behica (Behice) Sliwo. Södertälje kommuns avtal med detta företag sades upp i november förra året. Behica Silwo är en företagare som tidigare fått pris som Årets nyföretagare år 2010. I styrelsen för hennes företag som hade nästan 70 anställda år 2013 sitter också Can Slowo som suppleant.

I början av november förra året gjorde polisen också en stor razzia mot företaget Jome Omvårdnad AB. 10 personer greps omedelbart och 8 andra fördes till polisen för förhör. Som en följd av razzian mot Jome Omvårdnad sade Södertälje kommun upp avtalet även med detta företag. Förutom fusk med timmar, och flera olika typer av ekonomiska har Jome Omvårdnad uppenbarligen också fuskat med bidrag som de tagit mot av Arbetsförmedlingen. Bidrag de kanske inte skulle ha haft. VD i Jome Omvårdnad AB (som begärts i konkurs) var Silva Gündüz och i styrelsen satt dessutom Aralia Meryam Gündüz, Silvia Gündüz (sannolikt barn till Silvia Gündüz) och Münir Varli, De tre kvinnorna satt/sitter också i styrelsen för bolaget SIMELI AB. SIMELI AB och Jome Omvårdnad AB är ägare till Jome Omvårdnad HB.

Silvia Gündüz, tidigare politiker för Vänsterpartiet (hon lämnade partiet för 8  år sen) tillhör de häktade. Hon omhäktades så sent som i början av februari i år som misstänkt för grovt bedrägeri. Flera personer har omhäktats ett antal gånger. Hon har tidigare drivit andra företag i Södertälje. Hon är storasyster till den moderate riksdagsmannen Metin Ataseven. Därmed är hon också syster till och nära släkt med en rad andra problematiska personer med direkta kopplingar till Södertäljenätverket.

Münir Varli äger också Roros Pizzeria Grill Kebab HB tillsammans med Avgin Varli.

För nån vecka sen slog polisen till mot ytterligare ett hemtjänstföretag i SödertäljeAB Hemtjänst och Service i Sverige vars VD är Kima George, en författare från Södertälje som också skrivit krönikor i lokaltidningen. Företaget hette tidigare Jajjas Omsorg och Service. Kima George är en av de personer som gripits och häktats som misstänkt för grovt bedrägeri. Totalt är fyra personer häktade i denna härva. I styrelsen för AB Hemtjänst & Service AB sitter också Rabih Abdulmasih George (sannolikt en son). De två sitter också i styrelsen för Framtidsmakarna AB.  Förutom att vara företagare och författare har Kima George också deltagit i föreningslivet och olika sociala projekt.

Härvorna i Södertälje är exempel på hur personer med hjälp av fiffel och fusk kan tillskansa sig kontrakt genom att lägga mycket låga anbud och få olika betsällnoingar från kommuner. Den här typen av saker förekommer säkert i alla stora svenska kommuner. De är en konsekvens av avregleringar och privatiseringar. Privatiseringar och avregleringar gynnar på detta sätt oseriösa företager och rena brottslingar. Det är inte att undra på att Södertälje avskaffade LOV (Lagen om valfrihet) som kanske snarar borde heta LOB (Lagen om brottslighet).

Läs också:
Privatisering innebär fiffel och fusk
10 häktade i stor ekobrottshärva – bland annat en tidigare politiker
Moderaterna och den organiserade brottsligheten i Södertälje
Södertäljenätverket inblandat i fuskhärva i assistansbolag
Stor razzia mot Södertäljenätverket
Hur fri står Metin Ataseven?
Syrianska FC och Södertäljenätverket
Korruption och organiserad brottslighet i Södertälje
Medlem i Södertäljenätverket gripen i stor kokainhärva
Ny rättegång mot Södertäljenätverket
Stor razzia mot Södertäljenätverket

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Hemtjänsthärvorna i Södertälje”

Kommentarer inaktiverade.