Kollektivavtal är inte till för att vara effektiva för företagen

Kollektivavtal är till för att ge alla anställda vettiga arbetsvillkor och vettiga löner. Det är en effektiv lösning för arbetare och andra anställda. Företag är till för att ge ägarna så stor vinst som möjligt. Ett mycket effektivt sätt att göra det är att betala usla löner och ha dåliga arbetsförhållanden. Ett kollektivavtal motverkar alltså effektiva företag som utnyttjar arbetarna på det sätt som sker i bärplockningsbranschen i Sverige och bygget av fotbollsarenor i Qatar. Kollektivavtal är för att förhindra sånt.

”Effektiva” företag utan kollektivavtal innebär alltså usla arbetsförhållanden och usla löner. Kollektivavtal förhindrar det. Det betyder att kollektivavtal ur företagens synpunkt kanske inte kan anses vara effektiva. Men de är effektiva för arbetare och andra anställda. De garantera ett hyggligt och bra liv. En hygglig lön och hyggliga arbetsförhållanden. Det är bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements