Skulle vargar vara ett problem? Kanske hyenor är det?

Knappast. Inte ens när de går in i städer så som hände förra vintern i Göteborg så är vargar ett större problem. Det händer dock ibland, mycket sällan, att vargar dödar en människa. Däremot dödar de ofta får, ibland renar om de finns i renskötselområden. För fårägare kan de vara ett problem, men knappats för några andra.

Fläckig hyena

Fläckig hyena

Hyenor tycks däremot vara ett lite större problem i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Enligt DN ska det finnas mellan 300 och 1 000 hyenor i staden. Det verkar onekligen vara en hel del. Om de verkligen angriper människor så som artikeln hävdar är däremot mer oklart. Men det verkar så.

Det framgår inte heller om det är fläckig hyena eller strimmig hyena som ställer till problem. Den förstnämnda är betydligt större och borde vara ett rejält problem om de finns i en stad. Mer sannolikt är dock att det handlar om att det är den mindre strimmiga hyenan som lever i Addis Abeba. Fläckig hyena lever i jättestora flockar, klaner, medan strimmig hyena lever ensamma eller med valpar om det är en hona. Strimmig hyena är bar aktiv på natten medan fläckig hyena är aktiv även på dagtid. Strimmig hyena är asätare medan fläckig hyena är jägare. Det mesta talar för att strimmig hyena är de som bor i Addis Abeba. Fast såg nån 40 hyenor som jagade ihop så är det kanske fläckig hyena ändå. Och angrips människor aktivt är det med all sannolikhet fläckig hyena som gör det. Kanske båda arterna finns i staden.

Strimmig hyena

Strimmig hyena

Att vilda djur, även rovdjur, lever i städer är inget ovanligt, men det är onekligen ovanligt med så stora rovdjur som vargar och hyenor inne i städer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Skulle vargar vara ett problem? Kanske hyenor är det?”

  1. ”det är onekligen ovanligt med så stora rovdjur som vargar och hyenor inne i städer.” Det torde också vara tämligen ovanligt att dagstidningar i Sverige rapporterar sanningsenligt från ett afrikanskt land
    gunnar

    1. Troligen är det så. Men nyheten komme från BBC och tidningar i Addis Abeba. Jag tror att hyenorna finns i utkanten av Addis Abeba och att det i huvudsak handlar om de nattaktiva strimmiga hyenorna som lever som asätare och konkurrerar med rävar där de båda finns i Asien. Fläckiga hyenor är lite väl stora och flockarna för stora för att de skulle kunna finnas mitt bland människor i en stad mer än tillfälligt såsom vargarna i Göteborg förra vintern.

Kommentarer inaktiverade.