Upprepade mordbränder mot kändiskocken Melker Andersson

Sen många år tillbaka drabbas restauranger ägda av kändiskocken Melker Andersson av mordbränder. 2007 brändes restaurangen Grill ner, 2009 eldhärjades restaurang Kungsholmen, 2012 utsattes Pontonen för ett attentat och natten till idag (söndag) var det dags igen. Denna gång en molotovcocktail (bensinbomb) mot restaurangen Grill. Alla de drabbade restaurangerna är eller var ägda av F12-gruppen vars moderbolag är Melker Andersson AB. Branden på restaurangen Kungsholmen anses ha berott på en feldragen och felkonstruerad ventilationstrumma men de andra är anlagda bränder, attentat. Frågan är om inte Kungsholmen-branden faktiskt också var det är ju onekligen en undran som inställer sig.

Mordbränder kan anläggas av pyromaner och har då inget annat syfte än branden i sig, men i dessa fall verkar det ju vara specifikt riktat mot Melker Anderssons restauranger. I det fallet är det lätt att tänka sig försäkringsbedräger, men det verkar inte så troligt eftersom det handlar om ett vinstgivande företag. Andra teorier kan vara en konkurrent som har problem och vill minska konkurrensen. Gangstergäng. Missnöjd och upprörd kund.

Eller så handlar det om en missnöjd tidigare anställd som bär på ett allvarligt missnöje som inte försvinner. En riktigt långsint person. Något som inte skulle förvåna mig. För. I en artikel i boken, Framgång – 20 svenska entreprenörer om vägen till toppen, säger Melker Andersson att en chef ska vara en riktig Hitlertyp. Personalen ska hålla käften, jobba och enbart säga ja. Han är mot allt inflytande från och verkar i artikeln genuint obehaglig och otrevlig (hur han är i verkligheten har jag ingen aning om). I artikeln, som är en hyllningsartikel, beskrivs också hur han kunde bli våldsam när han var chef för Hotell Tylösands restaurang. Kasta stekpannor, verktyg, kastruller omkring sig utan tanke på andra människor.

I en artikel i Aftonbladet från 2012 förekommer en lång rad uppgifter om missförhållanden och rena olagligheter på Melker Anderssons restauranger:

Under de senaste fem åren har han kunnat kvittera ut aktieutdelningar på totalt 56 miljoner kronor från de vinstgivande krogarna.

Men bakom de framgångsrika köksdörrarna vittnar nu flera anställda och tidigare anställda om ett skräckvälde med maktfullkomlighet, psykisk mobbning och rädsla.

– Han har plockat ut 56 miljoner kronor i vinst på fem år, ändå blir personalen lurade på sina löner, säger en före detta anställd.
– Psykisk terror. Värre än Gordon Ramsay, säger en annan.

Flera av de anställda inom Melker Anderssons koncernbolag F12-gruppen som Aftonbladet har varit i kontakt med vittnar om förnedring och tysthetskontrakt.

Får pengarna – om de tiger

Tusentals övertidstimmar som aldrig betalats ut – eller betalas ut först mot ett löfte om tystnad, genom så kallade sekretessavtal.

En före detta chef Aftonbladet pratar med berättar om sina över 400 övertidstimmar på ett år – ­utan betalning. Men det var inte det värsta.

– Det tuffaste var hans skräckvälde. Att han gick till personangrepp och kunde bryta ned en rent mentalt. Jag kan jobba hårt, men det psykiska?… Jag var livrädd för att göra det minsta fel. Jag har jobbat på många stjärnkrogar men aldrig varit med om något liknande.

– Jag var rädd för att vara ledig och sov inte på nätterna. Jag skulle jämt vara tillgänglig. Arbets­dagarna kunde vara 17–18 timmar långa.

[…]

Även personer som fortfarande är anställda bekräftar bilden av hur det är att jobba för Melker Andersson.

Ingen vågar ställa upp med namn och bild – av rädsla för att bli bränd i branschen.
Tre–fyra hovmästare, en operation manager, fem köksmästare, två souschefer och två restaurangchefer har lämnat F12:s restauranger bara under 2011, enligt en anställd.

– Jag skulle säga att det är en röd tråd genom hela koncernen. Folk orkar inte jobba längre.

Det är uppenbart att Melker Andersson kan reta upp folk. Oavsett om allt som sägs om hans restauranger är sant eller inte. För uppenbarligen är den eller de som pratat med Aftonbladet rejält förbannade. Säkerligen kan han med ett sådant agerande som beskrivs i Aftonbladet och boken om entreprenörer skapa fiender för livet. Med all sannolikhet finns det personer som är mycket uppretade på Melker Andersson. Befogat eller inte är en annan fråga.

Melker Andersson köpte sin första krog 1994. Fredsgatan 12. Detta efter att först ha jobbat i Frankrike  och sedan flyttat hem till Sverige, jobbat på Tylösand och på en mindre restaurang i Stockholm. F12-gruppen äger Melker Andersson tillsammans med Danyel Couet och de bägge utgör hela styrelsen i moderbolaget Melker Andersson AB. Idag finns nästan 300 anställda i företaget.

Det finns alltså säkerligen flera hundra tidigare anställda varav några uppenbart är rejält förbittrade och missnöjda. Nån sån kan mycket väl ha fått för sig att hämnas. Eller så är det gangsters som vill ha mer pengar för beskydd som angriper Anderssons restauranger.

Intressant?
Mer: DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Upprepade mordbränder mot kändiskocken Melker Andersson”

Kommentarer inaktiverade.