Gangstrar bakom mordbränder i Melker Anderssons restauranger

Kändiskocken Melker Andersson har länge anlitat ett bemanningsföretag för att skaffa personal till sina krogar (F12-gruppen). Sannolikt har det varit nödvändigt då Andersson är ökänd för att vara en dålig arbetsgivare och därmed haft svårt att få personal. Andersson har dock inte anlitat något vanligt och välrenommerat bemanningsföretag utan ett mindre företag som uppenbarligen har anknytning till tungt kriminella och till kriminella gäng och nätverk. Kanske har det varit Anderssons enda möjlighet att få tag på personal som velat arbeta under de dåliga villkor som Andersson enligt uppgifter i media erbjudit.

Men samarbetet med tungt kriminella har slagit tillbaka mot Melker Andersson och hans restauranger. En konflikt tycks ha uppstått och nu misstänks fem personer för utpressning och mordbränder riktade mot Melker Andersson och hans krogar:

På torsdagen begärdes en tungt kriminellt belastad 36-åring och ytterligare tre personer häktade, misstänkta för försök till grov mordbrand och grov utpressning. Mannen misstänks ha hotat en av Stockholms stjärnkrögare, Melker Andersson, under en längre tid.

Den 36-årige mannen har begått flera brott samtidigt som han i många år drivit ett bemanningsföretag i disk- och städbranschen – ett företag som försett Melker Anderssons krogar med personal.

Enligt DN:s källor har Melker Andersson inte bara pressats på pengar utan också hotats av mannen under en längre tid. Hoten har av ett privat säkerhetsbolag som krögaren anlitat bedömts som allvarliga.

[…]

Melker Anderssons krogar har tre gånger under det senaste året drabbats av bränder, senaste för en månad sedan då en så kallad molotovcocktail kastades mot krogen Grill på Drottninggatan i Stockholm. Det är detta som de nu totalt fem anhålla personerna misstänks för – samt för den utpressning de utövat mot Melker Andersson.

Enligt personer som arbetar nära Melker Andersson sade han upp kontraktet med den kriminella 36-åringens bemanningsföretag i januari förra året.

Sedan en tid tillbaka har krögaren skyddad identitet och vistas på okänd adress.

Efter att den 36-årige mannen, som tidigare varit väktare, dömts för smuggling och grovt narkotikabrott år 1999 blev han en ledande gestalt i det kriminella nätverket Werewolf Legion. 2007 dömdes mannen igen. Då för vapenbrott, försök till utpressning och brott mot inkassolagen. Redan vid denna tid skötte mannens företag bemanningen vad det gällde disk- och städpersonal på Melker Anderssons restauranger. 2012 var det dags igen:

Några personer som arbetade i hans bemanningsföretag fick hjälp av SAC, Sveriges arbetares centralorganisation, att driva ett krav på kollektivavtal. Konflikten ledde till en blockad av restaurangen Berns.

36-åringen misshandlade två fackligt aktiva, hotade dem till livet och försökte förmå dem att betala 480.000 kronor till honom. Vid en husrannsakan hemma hos honom påträffades en Kalashnikov AK47. Vapnet var skjutklart och skarpladdat. Han dömdes till 1,6 års fängelse av Svea hovrätt i januari i år, men överklagade till Högsta domstolen varför domen inte vunnit laga kraft.

 

Konflikten vid Berns Salonger har varit eller var långvarig och Berns har hela tiden vägrat ta ansvar för att de anlitat ett företag som betalat svarat löner och även i övrigt erbjudit mycket dåliga arbetsvillkor. När Berns själva tog över bemanningen från de företag de anlitats vägrade de anställda de som tidigare städat på restaurangen. På samma sätt har det sannolikt var i F12-gruppen också. Mannen, som sannolikt är Rolando Teran de la Torre, är också misstänkt för en rad ekonomiska brott. Bokföringsbrott såväl som skattebrott.  Åtal för detta väntas komma i april. Mannen har via bulvanförhållanden koppling till flera andra bemanningsföretag än det som varit aktuellt i samband med Melker Anderssons restauranger och Berns salonger.

Företag som Rolando Teran de la Torre är inblandad i är Batim Bemanning HB och 08 INK HB. Bägge två är idag registrerade som inaktiva. Tidigare hard et också funnits kopplingar till en rad andra bolag såsom City Städ 24, City Städ HB, City Staff Stockholm AB, Teran de la Torre World Wide Money Transfer, TM5 Sweden AB, Audentia AB, Tak Kronan Sverige AB och Unica Personal AB.

Läs också: Werewolf Legion, Fackrepresentant hotad och misshandladUpprepade mordbränder mot kändiskocken Melker Andersson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements