Polisbefäl åtalat för grova stölder

Ett polisbefäl i Örebro har åtalats för 15 grova stölder mellan december 2010 och 19 december 2013. Han har stulit upphittade armbandsur, cyklar, en ipad, juveler, mer än 13 000 kronor och beslagtagen sprit. Från en gripen persons plånbok försvann ett presentkort på 500 kronor.  Stölderna skedde på polishuset i Örebro när mannen var i tjänst:

Mannen jobbade på tider då polishuset till stora delar var tomt. Det gjorde att han kunde röra sig fritt i lokalerna, även i utrymmen där han normalt sett inte skulle vara.
– På ett väldigt utstuderat sätt tog han sig in i lokaler, uppenbarligen bara för att stjäla. Han gjorde stora ansträngningar för att forcera dörrar som var låsta, berättar Bengt Landahl.

[…]

Polisbefälet försökte dölja sina stölder. Han ersatte till exempel ett stulet armbandsur med en egen klocka.
Han var dessutom fräck nog att stjäla passerkort från två kolleger bara några veckor innan han greps. På så sätt försökte han avleda misstankarna mot sig själv och i stället rikta sökljuset mot kollegorna.
– De blir registrerade för att ha gått in i utrymmen där han varit. Det är ett sätt att ge dem skulden, säger Bengt Landahl.

Polisbefälet har försvarat sig med att ha varit knarkberoende. Av det smärtstillande medlet Tramadol, ett morfinbesläktat medel som används istället för morfin. Ett medel som är beroendeframkallande även om polisen i Örebro tycks vara okunniga om den saken. Men. Knarkberoende är naturligtvis inte på något sätt ett försvar för att stjäla.

Stölderna som det aktuella polisbefälet ägnat sig anses vara grova då han utnyttjat sin ställning som polis och stulit varor inne på polishuset.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements