Självförsvar och våld är alla människors rätt

Självförsvar. Även självförsvar med hjälp av våld ingår i demokratin. Alla människor har rätt att använda våld för att försvara sig själv. Det gäller oavsett vem det handlar om och vem som som angriper. Det är därmed självklart att nödvärnsrätt och rätten att använda det våld som kan anses motiverat även gäller när en person angrips av nazister, oavsett i vilket sammanhang detta sker. Om för mycket våld används i en nödvärnssituation är detta dock ett brott. Det är något som är lätt hänt. Ett exempel på ett fall där nödvärn och hur mycket våld som får användas diskuterats flitigt är det mycket omdiskuterade Rödebyfallet.

När borgare förnekar rätten till självförsvar och nödvärn bortser de från den svenska lagstiftningen och verkligheten. Försöker någon döda dig måste du ju försvara dig. Försöker någon döda din kompis så måste du ju stoppa det. Även om våld måste användas. Att hävda nåt annat är dubbelmoral och att acceptera mord och mördare.

Nödvärnsrätten gäller till och med mot poliser, men i sådana fall finns det stora svårigheter med att bevisa att polisen angrepp var obefogat och nödvärn befogat.

Vi inom vänstern anser i stor utsträckning att staten i ett kapitalistiskt samhälle har en uppgift att försvara kapitalismens och kapitalisternas intressen. För att göra det använder staten sin våldsapparat som exempelvis militären och polisen. I allmänhet handlar det om polisen i det svenska samhället som det idag ser ut. Denna syn på staten och polisen innebär per definition att stora delar av vänstern inte accepterar att staten gett våldsmonopol till polisen. Detta eftersom staten inte kan anses vara demokratiskt representativ för folket. Därmed kan polisens våld jämställas med andras våld. Alltså har vi rätt att försvara oss med våld mot polisiära övergrepp och angrepp som vi betraktar som olagliga och odemokratiska.

Denna inställning kan jämföras med den likartade inställning som demonstranterna på Majdan i Kiev hade. Inga jämförelser mellan Ukraina och Sverige i övrigt. En inställning som försvaras av alla borgerliga partier och tyckare i Sverige när det gäller demonstranter i Ukraina. När de sedan inte försvarar motsvarande inställning bland demonstranter i Sverige handlar det om dubbelmoral.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Självförsvar och våld är alla människors rätt”

Kommentarer inaktiverade.