Känguru på vift i Småland

Det kommer nya djur till Sverige med jämna mellanrum. Vildsvin har exempelvis planterats in i hägn och sedan rymt för att sprida sig i större delen av södra Sverige. Mårdhund är på väg in från norr. Ett djur som i sin tur planterade ut i västra Ryssland men hör hemma i östra Sibirien. Det är närmast en tidsfråga innan tvättbjörn blir ett svenska djur. Ursprunget för de tvättbjörnar som finns i Europa är tyska djurparksdjur. Ursprungligen fanns tvättbjörn bara på den amerikanska kontinenten.

I Småland har en känguru, en mindre känguru, en så kallad vallaby (finns fler olika arter av vallaby) synts till. Den är på rymmen från en privatperson som olagligen haft den som husdjur. Är det kanske dags för Sverige att få vilda kängurur också? En vallaby kan klara sig i vårt klimat, men å andra sidan räcker det knappast med ett enstaka djur för att en vild stam ska kunna etablera sig i landet. Så det är nog inte så troligt att Sverige kommer att få en vild stam av vallaby.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements