Beboeliga planeter i andra solsystem

Totalt finns det idag 1 781 bekräftade exoplaneter. Det stora flertalet är gasjättar. I NASA:s Kepler-program finns det ytterligare 3 845 planetkandidater, dvs ännu inte bekräftade planeter. En del av dessa är sannolikt inte några planeter alls. Andelen eventuellt beboeliga planeter som bekräftats är väldigt litet, bara 21 stycken om vi räknar optimistiskt. En mer konservativ beräkning ger istället bara 7 stycken. De flesta av dem är dock med stor sannolikhet inte beboeliga för människor. Med stor sannolikhet finns det inget intelligent liv på dem heller. Så det är kanske inte beboeliga för nån form av intelligent liv.

Den senaste funna jordliknande planeten, Kepler 186f, är inte sannolikt inte heller den beboelig.  Den enda bekräftade planet som har ungefär samma storlek som jorden och befinner sig inom den beboeliga zonen i sitt stjärnsystem. Alla andra eventuellt beboeliga planeter är större än Jorden.

Eventuellt beboeliga exoplaneter

Eventuellt beboeliga exoplaneter

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements