Arbetarklassen består inte av invandrare och handikappade

I en artikel i ETC påstår tre företrädare för Feministiskt Initiativ (F!), Julia Bahner, Sissela Nordling Blanco och Katerin Mendez, att den svenska arbetarklassen framförallt består av kvinnor, ”rasifierade” personer och personer med funktionshinder. Påståendet är i sin helhet en lögn.

Arbetarklassen i Sverige är ungefär 4 – 4,5 miljoner personer. Det finns ungefär 1,5 miljoner personer som är invandrare eller barn till invandrare. Alla de är inte arbetare, utan max 1 miljon är det, varav många är finländare (största invandrargruppen utan konkurrens), danskar och norrmän. Personer som inte är ”rasifierade” på något sätt. Arbetarklassen betsår alltså inte av ”rasifierade” personer i nån jättestor utsträckning. Funktionshindrade är såpass få att de inte påverkar siffrorna i nån nämnvärd utsträckning. Arbetarklassen utgörs alltså inte av ”rasifierade” personer och funktionshindrade i nån större utsträckning. Företrädarna för F! har fel i denna sak.

Vad som däremot med all sannolikhet är sant är att kvinnor är en majoritet av arbetarklassen i Sverige. Men kvinnor är en majoritet av alla personer i Sverige så det är ju inget märkligt med att de också utgör en majoritet av arbetarklassen.

Intressant?
Mer: ETC1, 2, 3, 4, 5, 6, Politism, Dagens Arena,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

PS. Om kvinnor, invandrare och funktionshindrade räknas samman är det klart att de tillsammans utgör en majoritet. Men det skulle också innebär att många personer räknades två gånger och en del personer 3 gånger. Det finns ingen rim och reson i att räkna så. Män plus invandrare plus funktionshindrade blir också en majoritet.

Advertisements