Fifflare med högerextrema kopplingar registrerar kändisars domännamn

Del 9 av 9 i serien Internetbedrägerier

Några personer som också står bakom inkassobolaget Baltic Inkasso med säte i Estland har idag hittat på en annan affärsidé. Att registrera domäner med kända personers namn. Researchgruppen och tidningen Feministiskt Perspektiv har kartlagt verksamheten som är kopplad till ett företag i Estland med namnet Skinnymob Oy:

Idén är enkel. Genom att köpa upp domännamn som motsvarar namnet på journalister, politiker, debattörer och andra massmedialt aktiva privatpersoner och fylla sidan med rasistisk, nazistisk och andra typer av anstötlig propaganda kan företaget genom utpressning sälja tillbaka domännamnet för överpris till personen. Annars, hotar man med, kommer sajten att börja klättra på sökmotorerna. Bakom den kontroversiella affärsidén står Stefan Brydolf, en 72-årig man som tidigare suttit i styrelsen för Baltic Inkasso – ett indrivningsföretag med säte i Estland som drevs av högerextremister från Sverige.

WHOIS är en tjänst som används för att ta fram vem som är ägaren bakom ett domännamn. Genom WHOIS framgår vilka som ligger bakom de uppköpta namndomänerna. De kartlagda 1826 uppköpta namndomänerna ägs av samma bolag. Ett bolag som kallar sig Skinnymob Oy. De har kontor i Tallinn, Estland. En av de uppgivna kontaktpersonerna är Stefan Brydolf, som också kallar sig Rolf Ekberg.

Förfarandet med köp av kända personers domäner har använts av personerna bakom Baltic Inkasso tidigare:

När Robert Aschberg granskade Baltic Inkasso i TV3:s Insider i slutet av 2003 svarade Baltic Inkasso med att köpa domänadresserna ”aschberg.se” och ”robertaschberg.se”. Aschberg erbjöds att köpa tillbaka domänen för en hög summa pengar. När han inte gick med på kravet fylldes sajten med förtal mot Aschberg. Aschberg vann senare en tvist mot Stefan Brydolf om domännamnen då .SE ansåg att sajterna skapats i ond tro med syfte att skada Aschbergs anseende.

Enligt Peter Forsman på .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) har förfarandet blivit vanligare under senare år:

För ganska precis två år sedan skrev jag en varning gällande att nyligen kungjorda firmanamn registrerades som .se-domäner av andra än firmaföreträdarna. Nu ser vi samma tendens också för privatpersoners namn.

Sedan en tid tillbaka har vi uppmärksammat registreringsflöden där domännamnen följer strukturen för+efternamn.se och där domännamnen vanligtvis motsvarar namnet på massmedialt aktiva svenska privatpersoner, men av vad jag kan döma så handlar det även om vanliga ”svenssons”.

Baltic Inkasso grundades redan 2000 men verksamheten kom inte igång förrän 2003 då hot skickade still ettantal familjer. Vid samma tid uppgav en representant för företaget, Leif Larsson att de hade kontakter med ryska kriminella som minsann kunde driva in pengarna om det skulle behövas. Grundarna till Baltic Inkasso efterlystes internationellt år 2007:

Mannen som startade bolaget, en 40-årig tidigare aktiv nazist från Stockholm, började sin ­karriär i Estland som ölimportör men hans affärsmetoder fick ­Systembolaget att snabbt dra ­öronen åt sig. Även den 35-årige vd:n har ett förflutet i samma ­politiska kretsar.

[…]

40-åringen som startade bolaget titulerar sig numera konsult och rådgivare är tidigare dömd för grov misshandel vid två tillfällen och misshandel vid ett. Den 35-årige vd:n är dömd för hets mot folkgrupp.

[…]

Stockholms tingsrätt beslutade häkta de tre, förutom den ­ 35-årige vd:n och den 40-årige rådgivaren även en 41-årig man med okänd hemvist. 40-åringen är misstänkt för grova skattebrott under ­tiden juli 2005 till augusti 2007 och brott mot inkassolagen ­sedan oktober 2005. 41-åringen är misstänkt för grova skattebrott under samma tid medan företagets vd är misstänkt för brott mot inkassolagen. De tre har nu efterlysts inter­nationellt.

Ytterligare två personer i utredningen, en 40-årig kvinna och en 66-årig man, har fått offentliga försvarare, men är inte frihets­berövade.

66-åringen är den idag 72-årige Brydolf. Två av de misstänkta personerna utlämnades till Sverige efter att de gripits i Estland på grund av den internationella efterlysningen. 40-åringen (Leif Larsson) och 41-åringen (Johnny Lindén). Båda med ett förflutet inom nazistiska kretsar i Sverige. Lindén har också varit medlem i Sverigedemokraterna och suttit i dess styrelse i Göteborg i slutet av 1980-talet. Sverigedemokraterna var då ett uttalat nazistparti. Han har också dömts vid ett flertal tillfällen, bland annat för häleri, stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri. De misstänktes inte främst för brott i Baltic Inkasso utan för brott i samband med cigaretthandel i företaget Dantaro. Detta resulterade i åtal och stora skatteskulder i Sverige:

Nian på listan, Johnny Lindén har för sin del sålt tobak och alkohol via nätet på ett sätt som både tycks ha varit brottsligt och lett till skatteskulder. Han dömdes till 6 års fängelse och näringsförbud i 10 år. Verksamheten som gick under namnet Cigarettbutiken.se bedrevs tillsammans med den tidigare nazisten Leif Larsson som också fick samma straff. Han har ingen skatteskuld då han bodde i Estland. Leif Larsson har också varit drivande bakom bolaget Baltic Inkasso och är i det bolaget misstänkt för olaga indrivning. Men det kunde han inte åtalas för då det inte är ett brott i Estland.

Även Leif Larsson dömdes år 2008 till sex års fängelse­ och tio års näringsförbud för att ha tillsammans med Johnny Lindén undanhållit 52 miljoner kronor i punktskatter. Domen fastställdes i hovrätten. Lindén var inte misstänkt för något som hade med Baltic Inkasso att göra och hade väl förmodligen inget med det företaget att göra.

Även om VD:n i Baltic, ovan benämnd som 35-åringen, inte utlämnades til Sverige ihop med kumpanerna år 2007 då brottet han var misstänkt för betraktades som för milt, så hamnade han i klammeri med rättvisan ändå. 2008 greps han av polisen i Estland som misstänkt för grov förskingring i Sverige. Han utlämnades och åtalades för detta:

Den 6 november greps den 36-årige mannen i Estland och utlämnades till Sverige där han varit eftersökt för grov förskingring. Mannen är vd på indrivningsföretaget Baltic Inkasso, som har sitt säte i Estlands huvudstad Tallinn.

På onsdagen inkom åtalet till Stockholms tingsrätt. Kammaråklagare Karin Henriksson vill för stunden inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till uppgifterna i stämningsansökan.

36-åringen åtalas för att vid fyra tillfällen att bedragit fyra kunder som anlitat Baltic Inkasso och sammanlagt förskingrat 159 705 kr. Med tanke på beloppet storlek bedöms brottet som grovt av åklagaren. Verksamheten har bedrivits i Sverige trots att bolaget saknar tillstånd för detta.

Baltic Inkasso anlitades bland annat av en ökänd svensk katalogskojare, Christian Lärka. En man som drivit sidor som Företagskatalogen.biz, Gulasidona, E-butikerna och Shoppingguiden. Sajter som enbart varit till för att lura folk på pengar genom att sälja värdelösa tjänster till dyra pengar. Dessutom uppgavs ofta att det var gratis att registrera sig. Lärka var inte ensam fifflare om att utnyttja Baltic Inkasso. Även ett blufffaktureföretag i i Malmö vid namn Dhillon gjorde det.

Idag har Baltic Inkasso ingen egen hemsida utan adressen leder till en sida som Brydolf och hans kumpaner drivit sen 1990-talet. Brydolf har tidigare också drivit en horoskop sajt på nätet som skickade falska fakturor och betalningspåminnelser med mycket stora påminnelseavgifter. Företaget hette Eurostar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Nätbedragare och skumma inkassoföretag – Raja Arlevin
Advertisements