Ät ekologisk frukt!

BananerI frukt som inte är ekologiskt odlad finns det stora mängder gifter. Inte så mycket att det går över de gränsvärden som finns, men många olika gifter finns det i frukt som vi äter. Mest finns det i vindruvor. Men det finns även i även äpplen, päron, bananer och citrusfrukter. Därför bör vi kanske prioritera att äta ekologiskt odlad frukt. Även om livsmedelsverket anser att de nivåer av gift som i konventionellt odlad frukt är ofarlig:

Att äta konventionellt odlade grönsaker och frukter innebär ingen risk för hälsan, även om det finns rester av bekämpningsmedel kvar. Gränsvärdet för hur mycket bekämpningsmedel som maximalt får finnas kvar sätts till en betydligt lägre nivå än den nivå som skulle kunna innebära en hälsorisk. Det är inte heller farligt att vid enstaka tillfällen äta livsmedel där halten av ett bekämpningsmedel ligger över gränsvärdet.

– Siffrorna talar sitt tydliga och oroande språk, i 87 procent av de oekologiska frukter finns det rester av bekämpningsmedel. De som är särskilt känsliga är barnen som äter mer frukt i förhållande till sin kroppsvikt och därmed får högre exponering, säger Johanna Sandahl, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

Fruktkorgens värsting är vindruvorna. Livsmedelsverket hittade rester i 96 procent av testerna från 51 olika bekämpningsmedel. I ett prov hittades så mycket som 9 olika bekämpningsmedelsrester.

Eftersom det är viktigt att vi äter frukt har människor i Sverige börjat äta allt mer frukt. Det betyder att vi får i oss mer gifter från frukt än tidigare. Vill vi undvika gifter så är det viktigt att äta ekologisk frukt. Inga fulbananer alltså. Ekologiska vindruvor är speciellt viktigt och vill vi använda citrusfrukters skal så måste det vara ekologiska citrusfrukter

– Människor blir allt mer medvetna och äter mer frukt. Därför är det viktigt att vi diskuterar effekterna av den cocktail av bekämpningsmedel som vi stoppar i oss. En enkel insats vore om skolor, förskolor och äldreboenden bara köper in ekologisk frukt, menar Johanna Sandahl.

Äpple

Äpplen på äppleträd.

Personligen är jag lyckligt lottad när det gäller äpplen. Mellan augusti och februari kan jag äta egna äpplen som inte innehåller några gifter alls. På hösten har jag egna plommon. Överhuvudtaget är det bättre med lokalt odlad frukt, framförallt om den dessutom är ekologiskt odlad. Fast så helt lätt att odla päron ekologiskt som Naturskyddsföreningen tror är det nog inte. Päronpest är en besvärlig sjukdom som finns på många håll och som gör päronodling svårt. Därför har jag inga päronträd i trädgården. Och vad det gäller bananer och vindruvor så är det alltid bäst att köpa ekologiskt. Det går oftast, men inte alltid.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements