Rekordhögt stöd för vänsterpartiet

Novus gör en sammanställning av en rad olika opinionsundersökningar, Svensk Väljaropinion. Det är Sveriges poll of polls, ett väljarindex som Novus sammanställer för Sveriges Radio Ekot. Indexet presenteras en gång i månaden och sammanställs på intervjuer genomförda den senaste månaden. Undersökningen i april visar det högsta stödet för Vänsterpartiet sen Svensk Väljaropinion började år 2008. Vänsterpartriet har gått om Sverigedemokraterna och hade i undersökningen stöd av 8,6%. Miljöpartiet hade stöd av 10,4%.

Svenska Väljaropinion

Ekots Tomas Ramberg menar att det är Vänsterpartiets framgångar som kan ge Löfven möjlighet att bilda regering till hösten:

– Det paradoxala är att om Löfven blir statsminister blir han det inte av egen kraft utan för att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har blivit stora. Vinterns opinionsraket har varit Vänsterpartiet, väljarna blåser igenom Löfven till Sjöstedt, säger Tomas Ramberg.

En annan paradox som Tomas Ramberg ser är att om Löfven blir statsminister med hjälp av Jonas Sjöstedt vill han ändå inte vara det tillsammans med Jonas Sjöstedt.

– Vänstern vet det här och har förberett sig på att fortsätta sitt utanförskap. Det har de gjort genom att skapa ett skäl att stå utanför, de sätter villkor, vinsterna ska bort i välfärden. Det är en tydlig politisk skiljefråga med folklig förankring. Vänsterpartiet är inte till salu, som Sjöstedt rätt kaxig utropade på demonstrationen i dag, säger Tomas Ramberg.

Intressant?
Media: Skanskan1, 2, NSK1, 2, LT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Rekordhögt stöd för vänsterpartiet”

Kommentarer inaktiverade.