Dom i ”Taxi Tony-målet”

Igår meddelade Stockholms tingsrätt dom i ett mål mot tio personer, varav åtta personer hade åtalats för bl.a. delaktighet i den försäljning av kokain som gått under namnet ”Taxi Tony”.

I samband med att polisen ingrep mot de tilltalade hittade man sammanlagt närmare tre kilo kokain och drygt 15 kilo cannabis. Sju av de tio åtalade dömde tingsrätten till långa fängelsestraff och en person, som endast haft en mycket liten delaktighet, till villkorlig dom. Två personer frikändes helt. De två personer som tingsrätten ansett haft störst delaktighet i verksamheten dömdes till fängelse i åtta år respektive fem år. De ska även betala drygt 700 000 kr respektive 800 000 kr till staten, vilket motsvarar pengar utredningen visar att de tjänat på sin brottsliga verksamhet.

Tingsrätten konstaterar i domen att det har varit fråga om en omfattande försäljning av kokain som skett genom Taxi Tony. Upplägget har varit att personer som sedan tidigare godkänts som kunder, har kunnat ringa till ett särskilt telefonnummer och därigenom beställa kokain som blivit hemkört till kundens bostad eller någon annanstans. Personen som har tagit emot beställningarna har sparat köparnas namn och telefonnummer i mobiltelefonens kontakter. Genom dessa uppgifter och hemlig telefonavlyssning har ca 180 misstänkta köpare kunnat identifieras.

Åtalen mot de personer som misstänks för att ha köpt kokain av Taxi Tony har inte prövats nu av tingsrätten. Deras rättegångar kommer att äga rum under hösten 2014. Bland Taxi-Tonys kunder finns många ur den svenska nöjes- och medieeliten liksom kändisar av annat slag och väletablerade människor i pr- och itbranscherna. En av de som fått hårdast straff är Farhad Haghigi, känd från Stureplan, Miss World och företag som Swedish Beauty Contest AB och Asemera AB. Bägge företagen är satta i konkurs. Hagighi dömdes till 5 års fängelse medan Luigj Vishaj, aktiv i ett restaurangföretag fick 8 års fänsgelse.

Taxi-Tony-härvan har direkt beröringspunkter med ett annan knarhärva som nystats upp av polisen den gångna vintern och våren. En härva som rör sig kring ett gatugäng i västra Stockholm, Lejonen. Däremot finns det ingen koppling till den härva i vilken Mikael Persbrandt dömts mot sitt nekande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements