Fel med yxa i någons dörr – borgarnas förvirring om politiskt våld

Borgerliga skribenter anklagar ofta vänstern för att inte erkänna att det är fel att använda våld inom politiken Samtidigt vägrar de erkänna att de själva förespråkar våld i alla möjliga former i alla möjliga sammanhang. Våld mot politiska motståndare (så länge det sker i ett annat land, i ett annat grannskap, exempelvis Ukraina eller Afghanistan), våld mot tiggare (släng ut dem, med våld om så behövs)), våld mot ungdomar med bekymmer som lett till brottslighet (tuffare vappen till polisen, hårdare straff). Och så vidare.

Dessutom har dessa borgerliga skribenter noll koll på vänstern. De verkar anse att skribenter med ganska lösa vänsteråsikter är ”vänsterns etablissemang” och tror, som Hanne Kjöller, att det är dessa författare och journalister som bestämmer i vänstern. Journalister, opinionsbildare, kulturelit som uppenbart överskattar sin egen betydelse (precis som Jonas Thente förresten, en annan borgerlig skribent med överdriven uppfattning om sin egen viktighet och storhet). Det är inte journalister, tyckare i tidningar och skribenter som bestämmer i vänstern.

Vänstern i stort tar avstånd från handlingar som att sätta en yxa i en nazists dörr, vänstern tar avstånd från att söka upp nazister och fascister i sitt hem. Det har vänstern alltid gjort. Däremot tar inte vänstern inte alltid avstånd från de individer och de organisationer dessa individer tillhör. Det beror på att vi i vänstern är humanister. Vi vill påverka de personer vi i anser gör fel, inte frysa ut dem, inte isolera dem. Det är inte vänstern som kräver uteslutningar av högerextremister ur facket, det är socialdemokrater. Socialdemokraterna som parti och de flesta ledande socialdemokrater har inte varit vänster på årtionden.

Även högerextremister inkluderas i vänsterns humanism. Med undantag av en mycket liten del av vänstern, som använder metoder som inte är acceptabla. Metoderna tar större delen av vänstern avstånd ifrån, har alltid gjort. Det blir löjligt när borgarskribenter kräver nya avståndstaganden hela tiden för det bevisar bara en sak. Skribenterna i fråga har noll koll på vänstern. Det säger mer om dem än om vänstern. De är okunniga, obildade och alldeles för stora i orden.

Det gäller Uppdrag Gransknings reportage om Revolutionära Fronten (RF) också. Historieskrivningen i programmet har mycket lite med den verkliga historien att göra. Verkligheten ser ganska annorlunda ut och Eskilstuna är inte direkt centrum för organisationen även om det kan verka så utifrån programmet.

Det är fel att sätta en yxa i nåns dörr, det är fel att slå sönder folks hem. Samtidigt ska vi komma ihåg. Nazister mördar människor i politiskt motiverade mord. I stort sett varje år. Vänstern har inte dödat någon i Sverige sen början av 1900-talet. Högerextremister som Svenskarnas Parti (SVP), Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och Sverigedemokraterna (SD) är betydligt värre än den våldsammaste delen av svenska vänster, Revolutionära Fronten och Antifascistisk Aktion (AFA).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements