DN:s märkliga kommentar om opinionsundersökning

DN har tillsammans med Ipsos gjort en opinionsundersökning inför EU-valet. Enligt tidningens egen kommentar visar den att småpartierna minskar medan de två stora partierna ökar. Problemet är att det är inte alls vad den visar.

De två största partierna har fått ökat stöd i opinionen i jämförelse med tidigare undersökning. Så långt är allt rätt. Ökat stöd i opinionen har också alla småpartier till vänster fått. Liksom sverigedemokraterna. De enda småpartier som fått minskat stöd är alltså de borgerliga småpartierna inklusive piratpartiet och junilistan.

Kristdemokraterna skulle om undersökningens resultat hade varit valresultat inte fått någon plats i EU-parlamentet. Sannolikt inte heller centern. Sverigedemokraterna skulle få ett mandat, men blir det så att deras väljare inte går och röstar, vilket i stor utsträckning är sannolikt, får de inget mandat de heller. Feministiskt Initiativ har kanske en möjlighet att få ett mandat i EU-valen. Förutsatt att det är högt valdeltagande bland deras väljare och att ökningen i opinionen fortsätter. Piratpartiet åker ur EU-parlamentet.

Hela undersökningen måste dock tas med en nypa salt. Lågt valdeltagande gör att det är svårt att få till en rättvisande opinionsundersökning.

Intressant?
Mer: Annarkia, Bilderblogg, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements