Nationalismens Europa hotar kvinnors rättigheter

Sverigedemokraterna vill profilera sig som ett parti för kvinnor. Samtidigt ser vi hur nationalistiska partier i Europa på punkt efter punkt hotar de fri- och rättigheter som kvinnor har kämpat för i decennier. En ny rapport av Expo och Kvinna till Kvinna granskar nationalismens konsekvenser.

– Vi ser med oro hur ett ökat inflytande från nationalistpartier som Sverigedemokraterna påverkar jämställdheten. Den europeiska nationalismen reducerar i grunden kvinnan till att vara hemma och sköta familjen. SD:s kvinnopolitiska förslag går i samma fotspår, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Rapporten visar bland annat hur nationalismen sätter sin prägel på Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Serbien där kvinnor utsätts för påtryckningar att stanna hemma samtidigt som deras villkor på arbetsmarknaden försämras. Men rapporten gör även nedslag i flera Europeiska länder, däribland Sverige.

Det blir tydligt att Europas nationalister angriper de fri- och rättigheter som kvinnor har kämpat för i decennier. Det gäller till exempel aborträtten och möjligheten att verka på lika villkor på arbetsmarknaden. Kvinnorättsförsvarare i Europa upplever dessutom att motståndet mot deras arbete blir mer handgripligt i form av fysiskt våld, hatkampanjer och hot i sociala medier.

– För nationalistpartier som SD har jämställdhet aldrig varit ett mål. Snarare betraktas feminism som ett hot som luckrar upp nationen, menar Daniel Poohl, vd Stiftelsen Expo.

Svensson/Expo

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!