Fällande dom för grovt insiderbrott

Hovrätten i Västra Götaland går på tingsrättens linje och dömer den tidigare chefen i sensorbolaget Fingerprint Cards till ett års fängelse för grovt insiderbrott samt försök till grovt insiderbrott. En medåtalad döms till tio månaders fängelse.

De båda åtalade dömdes i tingsrätten för att ha genomfört, eller försökt att genomföra, insideraffärer vid elva olika tillfällen mellan april 2010 och mars 2012. Hovrätten anför bland annat att flera av affärerna utförts med ”en anmärkningsvärd träffsäkerhet”.

– Domen är viktig eftersom den visar att vi har möjlighet att utreda och få personer dömda till fängelsestraff för insiderbrott, och det utan att kunna visa hur information överförts i varje enskilt fall, säger kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare, som drivit målet tillsammans med kammaråklagare/förundersökningsledare Cecilia Trossmark.

”Hovrätten ansluter sig beträffande skuldfrågorna i allt väsentligt till tingsrättens bedömningar. Den bevisning som tillkommit i hovrätten förändrar enligt hovrättens bedömning inte bevisläget”, skriver Hovrätten i domen.

Hovrättens dom innebär också att de båda personerna solidariskt ska betala drygt 1 miljon kronor som de fått i vinst på sina olagliga insideraffärer.

Domen kan överklagas senast den 11 juni. Det här aktuella målet handlar inte om det mycket uppmärksammade försöket till en kupp på börsen med aktierna i Fingerprint Cards som ägde rum 2013.

Svensson/EBM

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements