Saga Norén i Bron är en dålig kopia

Saga Norén i TV-serien Bron ska troligtvis föreställa en person med asperger. Jag upplever henne som icke trovärdig, alldeles för fyrkantig och alldeles för endimensionell. I verkligheten är de flesta med aspberger mycket vanligare, har mer djup och är mer komplexa som människor. En människa med så grov asperger som Saga Norén ska föreställas ha skulle dessutom i verkligheten aldrig kunna få det jobb som hon har i TV-serien. Jag gillar TV-serien, men finns inte Saga Norén trovärdig.

Nu har jag dessutom insett att Saga Norén är en dålig kopia på en kvinnlig polis i en US-amerikansk TV-serie, Saving Grace. Det är säkert medvetet från Hans Rosenfeldts sida, men när jag nu sett det mesta av Saving Grace menar jag att det är nästan otillåtet så som Rosenfelt plagierat. Förutom att Saga Norén inte är trovärdig i motsats till Grace Hanadarko som polisen i Saving Grace heter så är Sofia Helin som skådespelare totalt underlägsen Holly Hunter om än inte dålig. Holly Hunter spelar alltså Grace Hanadarko, en polis som utsatts för grova sexuella övergrepp som barn och därför har ett självdestruktivt sexliv och liv i stort. Det är trovärdigt och mycket välspelat av Holly Hunter. Grace Hanadarko kör en gammal Porsche, det gör Saga Norén också. Hans Rosenfeldt har inte bara låtit sig inspireras, han har som det verkar plagierat ända ner till detaljer. Det är faktiskt rätt uselt.

Ham Dewey och Grace Hanadarko

Ham Dewey (Kenny Johnson) och Grace Hanadarko (Holly Hunter) från Saving Grace.

Saving Grace som serie kommer dock sannolikt aldrig att sändas i Sverige. Det religiösa temat i den passar knappast in. De flesta svenskar skulle inte förstå. Som uppväxt i ett av Sverige bibelbälten tycker jag dock att det är en väldigt bra TV-serie. Klart bättre än Bron som jag ändå tycker är bra. Också intressant att se Laura San Giacomo i en vettig roll liksom att serien utspelar sig i Oklahoma City i USA:s indianrikaste delstat. Det högerextrema terroristdådet som innan WTC i New York var det värsta terroristdådet i USA spelar en stor roll som bakgrund i serien liksom de övergrepp mot barn som begåtts av många präster inom den katolska kyrkan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements