Omfattande spelfusk i basketligan?

En stor utredning pågår för närvarande om ett omfattande spelfusk i Basketligan. Svenska Basketbollsförbundet och Svenska Spel anser sig utsatta för ett systematiskt spelfusk. En förundersökning där några domare är misstänkta för att fixa resultaten i basketmatcher pågår. Polisanmälan gjordes av Svensk Spel då de uppfattade ett avvikande spelmönster:

Enligt Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel handlar det om avvikande vadslagningsmönster, om stora insatser av spelare som medvetet försökt dölja sin identitet, om domare som ser till att resultatet i matcherna blir det önskade och om närstående som hämtar ut stora vinster.

–?Vi har gjort mycket noggranna analyser och vi anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det här inte har gått rätt till. Det är därför vi gjort en polisanmälan, säger Svenska Spels presstalesman Johan Söderkvist.

Enligt Hans von Uthmann, Svenska Basketbollförbundets ordförande, ligger utredningen till grund för beslutet att inte låta de två domarna döma i Basketligan under säsongen. Han säger att förbundet ser mycket allvarligt på situationen och att man därför lagt ned stor kraft för att skapa klarhet i vad som hänt.

De misstänkta domarna är avstängda och får inte döma några matcher då Basketbollsförbundet anser att de brutit mot deras regler och värdegrund. Om de blir åtalade för brott eller inte spelar därvidlag ingen roll enligt Basketbollsförbundet. De ska ha manipulerat matcher i samarbete med personer som är kopplade till dem på olika sätt. Personer som kunnat hämta ut stora vinster. Domarna som misstänks för brott och omfattande spelfusk ska bland annat ha förfalskat matchprotokoll genom att ändra i efterhand. Alla misstänkta domare nekar till brott och uppgjorda matcher.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements