Miljöpartiet största parti i Göteborg, F! störst i Majorna

I EU-valet i Göteborg blev Miljöpartiet det parti som fick störst andel av rösterna, enligt valnattsräkningen med 18% medan socialdemokraterna fick 17,8%. Valdeltagandet var bara strax över 50% vilket sannolikt missgynnade socialdemokraterna och gynnade miljöpartiet i jämförelse med ett vanligt riksdagsval. På Hisingen och i östra Göteborg fick socialdemokraterna mest röster, i centrum och väster miljöpartiet. Moderaterna var näst störst i centrum och väster medan miljöpartiet var nummer två på Hisingen och i östra Göteborg.

Socialdemokraterna var förstås överlägset störst parti i förorterna i nordöst liksom i Tynnered liksom i Biskopsgården, Backa och Kärra. I centrum har socialdemokraterna inga starka distrikt, men störst andel av rösterna fick de i områden som Landala, Olskroken och Krokslätt. Områden som delvis är arbetarområden. Tre partier har sina väljare i arbetarområden. Förutom socialdemokraterna är det också vänsterpartiet och sverigedemokraternas.

Moderaterna var förstås mest framgångsrika i stadsdelar där folk tjänar mycket pengar eller är rika, Lorensberg, Heden, Vasastaden, Örgrytestadsdelarna Bö, Jakobsdal och Skår samt i västra Göteborg i stadsdelar som Askim, Billdal, Brottkärr, Hovås, Lindås. Lyckhem, Nygård, Trollåsen (alla i Askim), Näset och Långedrag.

Miljöpartiet för sin del fick flest röster i välmående medelklasstadsdelar där folk inte är så rika och inte tjänar så mycket, men ofta har akademiska yrken eller arbetar inom kulturområdet. Majorna, Masthugget, Annedal, Kommendantsängen, Olivedal, Kungsladugård, Krokslätt, Burås, Almedal, Fredriksdal, Johanneberg, Landala, Överås, Lunden, Kärralund, Bagaregården, Redbergslid, Strömmensberg, Munkebäck, Vidkärr, Torpa, Björkekärr, Robertshöjd, Gamlestaden, Kviberg, Kvillestaden, Kvillebäcken, Lundbyvass, Lindholmen, Eriksberg, Bräcke etc. De gamla landshövdingehusstadsdelarna och funkisområdena från 1940 och -50-talen i huvudsak alltså. Områden runt stadskärnan, men inte i förorterna. Det är också i dessa områden Feministiskt Initiativ fått många röster, i stora delar av Majorna och Masthugget är Feministiskt Initiativ största parti. Ett ännu mer utpräglat medelklassparti än Miljöpartiet verkar det alltså vara.

Vänsterpartiets valresultat i Göteborg har jag kommenterat i ett annat inlägg och det gäller också sverigedemokraternas resultat. Röda Malmö har i motsats till mig skrivit/publicerat ett par politiska analyser av valet, EU-valet: Avspeglar krisen och Situationen i Europa idag. Läs dem gärna.

Läs också: EU-valet i Sveriges fiskelägen

Intressant?
Media: DN1, 2, Bilderblogg, Lasse, Skanskan1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements