Mord och mordförsök i Backa har inget med Biskopsgården att göra

I Biskopsgården har en gängkonflikt pågått under en längre tid. Flera döda och en massa skottlossningar är facit så här långt. Den senaste tidens två skottlossningar i Backa som lett till en persons död har satts i samband med gängkonflikten i Biskopsgården då mordoffret hade klara kopplingar till en del av offren i stridigheterna i Biskopsgården.

Dock menade jag i ett tidigare inlägg att det kunde finnas andra förklaringar till mordet i Backa. Att nåt större och mäktigare gäng än gatugängen nu ville få ett slut på gängkriget och att det då kunde vara viktigt att röja en av de centrala spelarna ur vägen. Om det är så eller inte vet vi ännu inte, men det verkar klart att händelserna i Backa inte har nåt med konflikten i Biskopsgården att göra:

Polisen arbetar efter hypotesen att det kan handla om en intern maktkamp i stadsdelen Hisings Backa. Och man utesluter inte heller att det skulle kunna vara folk i utkanten av mc-gänget Bandidos som lagt sig i schismerna.

– Vi vill gärna sätta in de där individerna i särskilda fack. Det blir enklare att förstå sammanhangen då. Fast i den här världen funkar det inte riktigt så, konstaterar kommissarie Anders Sandholm på länskriminalens spaningsrotel.

Han tillägger:

– Det är flera konflikter som pågår i området och det tar tid att lägga pusslet, att få klarhet i hur det hänger ihop.

De fyra som greps i lördags som misstänkta för skottlossningar i Backa kommer från olika delar av Göteborg och vissa av dem har kopplingar till Bandidos, vilket också den dödade 29-åringen hade.

En av de gripna stod tidigare under 2000-talet som ägare och VD för minst en Bandidosknuten restaurang i centrala stan medan en annan varit medlem i Bandidos supportergrupp X-Team och figurerat i bland annat utredningar kring grov utpressning. En tredje gripen är en ung man, född 1991, känd av polisen för upprepade brott begångna i Linnéstaden i Göteborg. Den fjärde gripen är skriven i Tuve, har ett eget företag och har förekommit i förundersökningar om narkotikabrott.

Det är möjligt att det hela handlar om en mer konkret motsättning än händelserna i Biskopsgården som mer handlar om heder, ära och knarklangningen på gatan. Men det är ju också tänkbart att det handlar om en gruppering, med viss anknytning till Bandidos, som står för leveranserna av cannabis och annan narkotika till gatugängen på Hisingen och som får sina affärer störd av det pågående gängkriget med minskad försäljning och minskad vinst som resultat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements