Vithaj vid svenska kusten?

Det menar danska forskare är möjligt inom en ganska snar framtid. Vithaj finns i Medelhavet och Atlanten väster om Spanien och Portugal. Dessutom ska exemplar ha observerats i Storbritannien:

– Man säger sig ha sett vithaj i England, så kanske är den redan här utan att ha blivit observerad, säger Rune Kristiansen på Kattegattcentret i Köpenhamn till den danska tidningen mx.dk.

Han säger att som badgäst har man inget att vara rädd för, och det är bättre att tänka mer på själva badsäkerheten eftersom det är många fler som drunknar än som dör av hajangrepp.

Vithaj är världens största rovfisk och finns idag i bland annat Atlanten och Medelhavet.

Vithaj

Vithaj

Redan idag finns det dock större hajar i svenska vatten. Brugd. De lever dock på krill och liknande. Vithajar blir 4-5 meter långa. En brugd kan bli 10-15 meter lång. Betydligt större med andra ord. Det finns också stora rovfiskar i svenska vatten, exempelvis hajarter som håbrand och håkäring. Håbranden kan bli 2-3 meter medan håkäringen kan bli upp till 7 meter lång. Så vithaj är i verkligheten inte ens världens största rovfisk, inte ens störst i svenska vatten om den nu skulle komma hit nån gång.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements