Förstatliga järnvägen

Det finns bara en rimlig lösning på den svenska järnvägens problem. Att järnvägssystemet förstatligas och görs till ett enda bolag som ansvarar för såväl banor som drift av tågen. När det var på det sättet underhölls järnvägarna ordentligt, förseningar och totalhaverier var ovanliga.  Lönerna och anställningsvillkoren var vettiga. Det finns mycket att vinna för alla om ett enda bolag skötte järnvägen, bansystemen, spårsystemen, elsystemen och tågtrafiken.

Att förstatliga järnvägen kommer inte att lösa allt på en gång. Men det kommer att lösa de tillförlitlighetsproblem järnvägen har på några år.

Fortsatt avreglering, privatisering och marknadsstyrning kommer att ytterligare förvärra läget tills vi hamnar i en US-amerikansk situation där ingen använder järnvägen längre. Inte för persontrafik och knappt för godstrafik.

Intressant?
Media: DN1, 2, 3, 4, Skanskan, NSK,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Förstatliga järnvägen”

Kommentarer inaktiverade.