Dennies Pettersson – porrsurf-fifflaren

Del 22 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Dennies Pettersson är en person som på många sätt varit aktiv med misstänkta bedrägerier under mycket lång tid. Sajten Internet Sweden uppger att han varit aktiv sen 1999, men i stort sett har han gått fri från åtal varenda gång han utretts för brott. Anledningarna har varierat och mest har det sett ut som om svenskt rättsväsen är totalt inkompetent. Petterssons själv har dock hela tiden hävdat att han opererar inom lagens råmärken. Sammantaget handlar histroien om Dennies Pettersson inte bara om honom utan om en grupp av personer och företag där vissa ofta förekommer utåt och i olika roller:

M. Flendt f.67 (”Tekniskt ansvarig ”målvakt”)
T. Berglund f.60 (Ledamot i vissa bolag, delgivningsbar person i andra)
S. Carlsson f.64 (”tillverkaren”, bolagsmålvakt)
J. Hjorthede Sörensen (Tidigare Eriksson) f.70 (Bolagsmålvakt/minipåve)
M. Hansen f.65 (styrelseledamot i ”Delgivning och Indrivning i Malmö AB som drev in modemkapningsfakturorna)
D. Pettersson f.73 (Storpåve)
J. Martinsson f.63 (bolagsmålvakt/minpåve)
R. Berdzik f.60 (förekommer med flera födelsedata) Styrelseledamot i Let to Phone, som omsatte över 1 miljard

Dennies Petterssons företagsverksamhet har sen starten sysslat med lite olika typer av fiffel. Först handlade det om modemkapningar med hjälp av program som Date Regon och företag som Trom Brom Srom (TBS). Mellan 1997 och 2009 hade Dennies Pettersson en enskild firma som hette just Date Regon. Kopplingen till modemkapningsverksamheten förefaller uppenbar. Falska fakturor och inkassohot var också något som företag företrädda av eller med kopplingar Dennies Pettersson ägnade sig åt.

Förutom Trom Brom Srom förekom företagsnamn som Internet 123, Tele 123, Scanbill, GBR-gruppen,Televoice, Let to Phone AB, Harrys Expo, HE, Exnet, JS Inkasso, International Billing Collection (IBC), Telecom Billing Systems (också förkortat TBS), Persolvo Inkasso (också baserat i Hamburg i likhet med IBC) och Persolvo i härvan. Alla bolagen kan kopplas ihop med Trom Brom Srom på något sätt. Bolagen kan också kopplas till modemkapningsprogrammet Date Regon. Vanligt var att bolagen stämde människor som bråkade och vägrade betala. När det inte hjälpte, bolagen blev stämda, sattes i konkurs osv så startade fifflarna nya bolag som Delgivning och Indrivning i Malmö AB. Ett bolag som enligt media hade klara kopplingar till Hells Angels. De flesta av dem slutade sin verksamhet med att gå i konkurs.

Många av de nämnda bolagen hade ofta samma styrelsemedlemmar, några av dem var Jens Bruun och Jens Hjorthede Sörensen. Den sistnämnde bytte senare namn till Jens Eriksson men har sen tydligen bytt tillbaka igen. IBC hade sitt moderbolag i Tyskland med dotterbolag i flera nordiska länder. Norska IBC startades 1998 som Jens Bruun Management. Jens Bruun var bland annat VD i Trom Brom Srom och svenska Persolvo, Jens Hjorthede Sörensen i danska och norska IBC liksom i flera företag i Sverige. Brittiska Persolvo och brittiska TBS hade samma kontor.

Jens Eriksson dök senare upp i bolagen Persondata AB (senare Notara Kreditupplysning AB), Kreditscore och Fordonsvärderingen i Kristianstad AB (Jens Eriksson Consulting AB). Tre bolag som anmäldes flera gånger för tvivevaktig verksamhet på Internet. Förutom Jens Eriksson var Lennart Berglund och Staffan Carlsson också aktiva i bolagen under olika perioder och på olika sätt.. Båda två har gjort upprepade konkurser i olika bolag. Dessa tre bolag stod år 2007 för 10% av alla anmälningar till Konsumentverket. Några av bolagen gick senare i  konkurs. Hemsidor stängdes, men nya öppnades med samma skumma verksamhet.  Jens Eriksson stämdes också för att ha förstört för en konkurrent. idag sitter Lennart Berglund och Jens Sörensen (Jens Eriksson) i styrelsen för Jens Eriksson Consulting AB.

Redan 1999 var Dennies Petterson aktiv med porrbluffande. Då via bolaget Let to Phone AB som skickade ut mängder med falska fakturor för porrsurfning till svenska konsumenter. Säkerligen betalade många då de skämdes, men en del personer polisanmälde. Inblandad då var också en kvinna vid namn Linda Nilsson. En annan person som förekommer i dessa fiffelbolag är Jessica Martinsson som var företrädare för Harrys Expo och engagerad i Let to Phone AB. Hon är fortfarande än idag aktiv i företag tillsammans med Dennies Pettersson. Ett av de företag som LetToPhone använde sig av för att lura till sig pengar var Bygg & Återvinning i Malmö AB.

Dennies Pettersson (34-åringen) åtaldes 2012  för brott i verksamheten Date Regon tillsammans med en en 50-åring som också anhölls tillsammans med en 46-åring, en 70-åring och ytterligare en man i en ekobrottshärva kring företaget Lepent som tidigare hette Vepo. Detta företag kan kopplas till Bygg & Återvinning och alla tre företagen hade sitt kontor på samma adress tillsammans med företaget Dim AB i vilket 70-åringen var chef. Även Lepenthärvan handlade om bluffakturor.

70-åringen har täta band till Hells Angels och är en känd indrivare. Han åtalades för grova bokföringsbrott och grova skattebrott i Lepent tillsammans med 5 andra, den 46-årige åkeriägarenn som gjort skenköp av åkerifordon från utlandet, en känd ekobrottsling med näringsförbud i Malmö, en narkoman och våldsman från Lund som agerade målvakt och ett par från Stockholm som förmedlade svart arbetskraft till byggen. Lepent ska på 6 månader (december 2006 till juni 2007) ha dragfit in 18 miljoner kronor som aldrig bokfördes nånstans. Alla sex åtalade dömdes till fängelse på mellan 8 månader och 3 år.

2010 figuerar Dennies Pettersson ånyo i en fiffel- och bluffhärva. Det handlar om verksamheten Wap-lotto/Euromillion som skickat ut falska betalningskrav, falska inkassokrav och dessutom låtsats vara Konsumentverket genom att kapa deras telefonnummer. Något som Pettersson förstås förnekade i egenskap av talesman för företaget.

Dennies Pettersson tycks också ha haft ha kopplingar till är J.D. Finance som nyårsafton 2012/2103 tycks ha skickat ut bluffkrav med SMS:

Under nyårsafton fick ett stort antal personer sms från J.D. Finance med hot om publicering av mottagarens namn på deras hemsida om inte en påstådd skuld betalas. I sms:et påstås det att Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer skulle vara delaktig i beslutet.

– Det är en ren lögn. Svensk Handel har inget med bolaget att göra annat än att de finns publicerade på Svensk Handel Varningslistan, säger Per Geijer.

Personen bakom J.D. Finance har försökt bli borttagen från Varningslistan och när det inte skett har man nu vidtagit desperata åtgärder. På Svensk Handel Varningslistan finns bolagen J. Delta Fin. Inc (tidigare Arcade World SA) och LDB FINANS AB listade. De hänger båda ihop med företaget J.D. Finance.

Enligt Stockholmspolisen är bolagets krav ett bedrägeri och de uppmanar alla som drabbas att polisanmäla och bestrida kraven.

J.D. Finance är inte det första företagsnamn som figurerar i dessa bedrägerihärvor och personerna som syns i bolagsverkets register agerar oftast målvakter. På bloggen Internetsweden finns mer information om dessa bedrägerier och personerna bakom dem.

2012 återkom Pettersson med utskick av falska porrfakturor. Bland annat är företagsnamnen JD Finance, LDB Sweden Arcade World Inc inblandat. Varumärken som ägs av bolagen Domännamn Inv. AB, Snyggast i Malmö AB och Svenska Let to Phone AB. De två första bolagen ägdes av det sistnämnda. Enligt Aftonbladet har det indrivningsföretag som Pettersson et consortes anlitat kopplingar till Original Gangsters.

I år åtalades till slut Dennies Pettersson och några andra, däribland Dennies Pettersson, Staffan Carlsson, Anders Lundberg, Lars Bergqvist, Jessica Martinsson och Douglas Bergqvist. För de brott som begåtts i samband med den senaste omgången porrfakturor från J.D. Finance och andra bolag. Åtalet gällde bland annat grov utpressning och försök till grov utpressning, brott mot inkassolagen, brott mot personuppgiftslagen, grovt förtal och medhjälp till grovt förtal, grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott. Den 22 maj släpptes dock Dennies Pettersson fri då rättegången måste tas om på försvarsadvokaternas begäran:

För två veckor sedan inleddes rättegången, som främst gäller utpressning och försök därtill. Den var tänkt att pågå i 15 dagar. Men efter fem dagar fick förhandlingen en abrupt paus.

Försvarsadvokaterna till de sex åtalade krävde att åklagaren preciserade brottsanklagelserna – och inte klumpade ihop alla misstänkta brott i en allmänt hållen gärningsbeskrivning. Bland annat var bara tio av de drygt 3?000 målsägandena kallade för att vittna.

Det köpte tingsrätten.

– Rättegången har kompletterats så att det blir 40 målsägandeförhör och med ny omfattande skriftlig bevisning, säger rådmannen Sakari Alander.

Den 40-årige mannen som misstänks vara hjärnan bakom verksamheten släpptes igår.

– Det var inte proportionerligt att han skulle sitta häktad så länge, när vi inte ens vet när förhandlingen återupptas.

När han släpptes hade Dennies Pettersson suttit häktad i 11 månader. Han har hela tiden menat att den verksamhet han bedrivit är laglig och juridiskt korrekt. Företagsnamn som förekommer i härvan utöver de redan nämnda är Grossen Öland AB och Dquera AB.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Egerström och Assarsson i faderns fotspår
Advertisements