Underbelly – bra TV-serie från Australien

Den första säsongen av den australiensiska TV-serien Underbelly handlar om ett gängkrig åren 1998-2005  i Melbourne, Australiens motsvarighet till  Göteborg. Serien är baserad på dessa händelser, men är ingen dokumentär. Serien återger inte det historiskt korrekta händelseförloppet och har inte heller med alla mord och personer. Totalt mördades 36 personer i det som kallas Melbourne gangland war elller Melbourne gangland killings.

Serien är mycket bra, beskriver de kriminellas märkliga moral och ständiga alliansbyten. Hur de går att köpa för pengar, otrohet som norm, ytlighet, heder, ära osv. Psykopater, knäppskallar och vanliga människor blandas om vart annat. Samtidigt framställs de som människor och inte som monster även om de ofta är just monster emellannåt. En sak är säker, det är inget normalt liv att vara inblandad i organiserad brottslighet även om många försöker upprätthålla en fasad av normalt och anständigt familjeliv.

Underbelly

Jason Moran (Les Hill), Roberta Williams (Kat Stewart), Carl Williams (Gyton Grantley), Alphonse Gangitano (Vince Colosimo), Danielle McGuire (Madeleine West) and Steve Owen (Rodger Corser).

Det hela beskrivs ur en kvinnlig polis, Jacqui James (spelas av Caroline Craig) , perspektiv. En polis som arbetar med fallen i vad som efter en tid blir ens specialinsats mot den organiserade brottsligheten med namnet ”Purana”. Hon är dock inte på något sätt huvudperson i serien och vi kommer henne inte speciellt nära. Inte ens bland poliserna är hon den mest centrala figuren. Det är istället Steve Owen som spelas av Rodger Corser.

Huvudpersoner är dock gangstrar som Carl Williams (spelad av Gyton Grantley) och Jason Moran (Les Hill), Carl Williams fru Roberta Williams (Kat Stewart), Andrew ”Benji” Veniamin (Damian Walshe-Howling). De hela är mycket trovärdigt och känns verklighetstroget. med ett undantag. Så som Carl Williams framställs i TV-serien är det svårt att tro på att han utvecklades till Melbournes gangsterkung nummer 1 på några få år. Bäst i serien tycker jag Kat Stewart som den vulgära och ytliga Roberta Williams samt Damian Walshe-Howling som psykopaten Benji är.

En likadan serie borde faktiskt kunna göras om de gängkrig som ägt rum i Göteborg. Avtalet om porrklubbar och amfetamin men inget heroin som enligt många källor fanns mellan polis och kriminella nätverk på 1970-talet, kriget mellan Naserligan och Original Gangsters, de interna uppgörelserna i Naserligan med mordförsöket på Naser själv och mordet på Xheladin Purava. Vidare, kriget mellan Bandidos/X-team och Gårdstensalliansen, mellan Bandidos och Backagänget och det nu pågående mellan Backagänget och olika  andra grupperingar i olika stadsdelar. Hells Angels tillväxt, interna uppgörelser och uteslutningar. Det finns mycket material och mycket omfattande underlag för en sån serie.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements