En av Europas största banker växer i Sverige

Banco Santander är sannolikt eurozonens största bank, Grupo Santander är förmodligen eurozonens största finansgrupp. Banken är också mycket stor i större delen av Latinamerika. Verksamheten har växt enormt sen 1993 då tillväxten startade genom att Banco Santander tog över Banco Español de Crédito (Banesto) för att 1999 fusionera med Banco Central Hispano och bli Banco Santander Central Hispano (BSCH). Det blev Spaniens störst bank.

Banco Santander2004 blev Santander Europas näst största bank genom att överta den brittiska banken Abbey National, idag Santander UK. 2007 köptes nederländska ABN Amro tillsammans med Fortis och Royal Bank of Scotland. Banco Real i Brasilien och Banca Antonveneta i Italien blev de delar av ABN-AMRO som övertogs av Santander-koncernen. Den sistnämnda banken såldes senare samma år till Monte dei Paschi di Siena. Finansverksamheten i dotterbolaget Interbanca behölls dock, men såldes året efter till GE Commercial Finance mot att Santander övertog GE Money Banks verksamhet i Tyskland, Finland och Österrike.

År 2008 köptes de brittisk bankerna Alliance & Leicester och Bradford & Bingley och fusionerades med Abbey National. Den nya banken döptes om till Santander UK. Samma år köptes också US-amerikanska Sovereign Bancorp, den första Santanderägda bankverksamheten i USA inriktad på konsumentmarknaden snarare än på företagsmarknaden.

Bernard Madoffs svindelaffärer drabbade Banco Santander ganska hårt och det var risk att kunder skulle drabbas av förluster. Också detta var år 2008. Så blev det dock inte.

Expansionen fortsatte. Bank Zachodni WPK i Polen köptes år 2010 KBC Banks dotterbolag i Polen, Kredyt Bank. De två bankerna fusionerades. Det senaste köper är spanska El Corte Inglés.

Banco Santander har under en lång rad år utsetts till Europas bästa bank. Senast det hände var 2012. Dessutom är Santander sponsor av Formel-1-stallet Ferrari.

Ferrari

Santander har idag också verksamhet i Sverige. Den svenska verksamheten bedrivs som en filial till norska Santander Consumer Bank AS (tidigare Bankia Bank, vad jag förstår dotterbolag till en kraschad och nationaliserad spansk bank). I Norden finns totalt 650 anställda varav 350 i Norge. I Sverige kanske 150.

2014 upptäcktes att banken och personer i bankens ledning begått ett brott i samband med en affär år 2007. Böter utdömdes,men de kommer knappast att ha nån som helst ekonomisk betydelse för banken.

Emilio Botin

Emilio Botin

Banken domineras av familjen Botin, med Emilio Botin (hela hans namn är Emilio Botín-Sanz de Sautuola y García de los Ríos) i spetsen. Hans dotter, Ana Patricia Botin, var chef för Banesto mellan 2002 och 2010 och är idag chef för Santander UK. Tre familjemedlemmar sitter i banken styrelse. Familjen äger dock enligt alla tillgängliga uppgifter en mycket liten andel i banken, kanske 2%, men eventuellt ändå mindre. Största ägare är istället en lång rad US-amerikanska riskkapitalfonder, institutionella ägare och företag.

År 2010 upptäckte spanska myndigheter att familjen Botin hade haft ett bankonto i Schweiz ända sen 1937 där de stoppat undan en mängd pengar och på så sätt minskat sin skatt. En rättegång hotade men blev aldrig av då familjen beslutade att göra upp i god med den spanska staten:

Yet, there is one not-so-small matter that Mr. Botín (pronounced bo-TEEN) has failed to keep tabs on: a Swiss bank account secretly opened long ago by his father that grew to such a size that when Spanish authorities discovered its existence last year, Mr. Botín and other family members paid 200 million euros (about $273 million currently) in taxes to avoid tax evasion charges.

At the request of tax fraud inspectors, a Spanish national court is investigating whether the payment is enough, given the amount that was stashed abroad; tax experts in Spain say that the account could reach two billion euros. The court has also said that officials need more time to sift through the blizzard of documents that the family submitted and will consider whether a criminal charge of document fraud should be brought.

A lawyer for the Botíns, Jesús Remón, said the family was cooperating with the investigation and was “fully in compliance with its tax obligations following their voluntary filing” last year. He added that no family member had been charged with wrongdoing.

Mer: WSJ, Bloombergs,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements