Nytt nummer av Expo hjälper SD att lyfta fram partiets rasism, hat och våld

Expo

Jimmie Åkesson öppnade i en intervju upp för att ta fram en vitbok över partiets historia. Han tillade att resurser saknas. Expo hjälper SD på traven och lyfter fram rasismen, hatet och våldet partiet vill att vi ska glömma. Vitboken finns att ladda ner som PDF.

I det nya numret rapporterar Expo även om en havererad rättsprocess där en politiker slogs blodig av nazister. Två år senare lade åklagaren ned åtalet. Dessutom granskas Sveriges mest slutna nazistorganisation, Svenska Motståndsrörelsen, som uppmärksammades efter attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i december förra året.

Mer ur numret:

I fokus

Alexander Bengtsson om vända ryggar och behovet av att bygga en antirasistisk social rörelse.

Nazister satsar på unga

Expos tittar närmare på Sveriges största nazistorganisation, Svenskarnas parti. Partiet storsatsar inför valet och hoppas på ett kommunalt genombrott.

Nationaldemokraterna lägger ned

Nationaldemokraterna har varit en av de viktigaste aktörerna inom den svenska extremhöger under 2000-talet. Trots det var få förvånade när partiet meddelade att det lägger ned. Expo förklarar varför.

Rättegången mot tysk terrorcell

Rättegången mot den tyska nazistcellen NSU har pågått i över ett år. Förhandlingarna har varit turbulenta och kritiken omfattande.

Oro för sydafrikanska rasister

Den sydafrikanska extremistmiljön är politiskt marginaliserad. Samtidigt har det blivit allt mer synlig.

Reportage: Processen

2012 slogs den aktiva politikern Daniel Riazat blodig av grupp nazister. Två år senare – på rättegångens andra dag – lade åklagaren ned åtalet. Expo har tittat närmare på en rättsfall som havererade redan från utredningens start.

Svenska motståndsrörelsen från insidan

Svenska motståndsrörelsen är Sveriges mest slutna och militanta nazistorganisation. I en unik granskning kartläggs 119 aktivister som ingick i organisationen 2013. Hur många är dömda? Hur gamla är de? Hur stor andel är kvinnor? Och mycket mer.

Sverigedemokraternas vitbok 1988-2014

Boken du aldrig kommer att få se Sverigedemokraterna göra. Vi lyfter fram rasismen, hatet och våldet som partiet vill att vi ska glömma.

Comeback

Expo träffar Erkki Grönroos som hittat tillbaka till den antirasistiska kampen efter att han varit borta under flera år.

Recensioner

Blond och blåögd, vithet, svenskhet och visuell kultur, Sverige år svenskarna: motstånd och mobilisering mot invandring och invandrare i Sverige, Europas svaga hjärta: Från Haag 1948 till Ungern 2014, I Glömskans land – exkursioner i sentida svensk-tyska spår.

Krönika: Fanna Ndow Norrby

Grundaren av sajten SvartKvinna berättar om att tvingas möta rasismen och att utmana självbilden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements