De senaste morden i Backa kanske inte är en del av gängkriget

De två senaste morden i Backa som drabbat ledande personer i det så kallade Backagänget ser radikalt annorlunda ut än tidigare skottlossningar, mord och mordförsök i det just nu pågående gängkriget i Biskopsgården och Bergsjön/Kortedala. Ett gängkrig som i mångt och mycket påminner om när X-team/Bandidos försökte ta över haschlangningen i delar av Angered för några år sen. Drivande den gången var de personer som senare blev ledande i Backagänget. Dessa personer verkar också vara drivande i den nuvarande konflikten om haschlangningen i Biskopsgården respektive Kortedala/Bergsjön.

Nu har två av dessa personer blivit mördade på sätt som inte liknar de utomhusskjutningar som livrädda ungdomar ägnat sig åt i Biskopsgården. Skjutningar som främst lett till inga skador alls, men också till ett antal döda. Mordförsök och mord där mycket tyder på att de som skjutit varit ovana vid vapen, siktat dåligt och skjutit som krattor. Detta till skillnad från de två senaste skjutmorden i Backa som uppvisar tecken på mer proffessionella mördare. I det första fallet när en 29-årig gängledare i Backa mördades avlossades ett 30-tal skott utan att någon annan än mordoffret träffades av direkta skott trots att det fanns många personer i närheten. I det senaste mordet som inträffade igår mördades en person i sin bil på ett sätt som liknar en proffessionell avrättning.

Förfarandet vid de två senaste morden kan tyda på att det är helt andra krafter än ett konkurrerande gatugäng i Biskopsgården som varit i farten. Kanske handlar det om tyngre gangsters med ekonomiska intressen i grossistledet vad det gäller hasch. Genom det pågående kriget och ökad polisnärvaro i flera förorter minskar deras möjligheter att sälja och deras vinster går ner. Att få slut på kriget är därför viktigt för dem. Att då mörda två av de som driver på konflikten kan vara ett bra sätt för dem att få stopp på det hela. Speciellt den mördade 29-åringen har ju varit inblandad i en mycket stor del av de öppna konflikter som funnits mellan kriminella gäng i Göteborg de senaste 10 åren. Försvinner han kan det mycket väl innebär att det finns en möjlighet att konflikten tar slut. När nu en av hans närmaste vänner också mördats ökar chanserna ytterligare för att gängkriget ska ta slut.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements