Delfiner finns i Sverige – de kommer inte på besök

Del 6 av 6 i serien Större svenska havsdjur

Det är inte vanligt att någon ser dem, men i alla tider har de funnits här och dessutom blivit vanligare de senast åren med stigande havstemperaturer. Den art som finns här är den art som är vanligast i delfinarier och på djurparker. Öresvin, eller som den också kallas, Flasknosdelfin. I hela Västerhavet finns den och den följer förstås stimmen med sill och skarpsill. Delfiner är alltså inte här på besök som rubriksättaren i DN fått för sig, utan de finns här, främst på den varma halvan av året. Men just den delfinart som det rapporteras om i media är på besök. Sadeldelfin. En delfin som lever i mycket stora flockar och normalt inte finns vid svenska kusten, dock i Nordsjön. Så på ett sätt har rubriksättaren i DN ändå rätt.

Öresvin

Öresvin

Späckhuggare kommer mer på besök, men i stort sett ses späckhuggare varje år utanför Bohusläns kust. I år har späckhuggare setts vid flera tillfällen. Dessutom har också vitisiding (även för denna delfin är Nordsjön och Skagerak en del av dess naturliga utredningsområde) samt grindvalar setts. Skagerak är inom det naturliga utredningsområdet för långfenad grindval.

Dessutom har vi en tredje val som finns här permanent. Tumlare. Ingen stor, men den vanligaste längs kusten även om den är ovanligare nuförtiden än när jag var liten.

Många somrar besöks bohuskusten dessutom av större valar, främst sillval.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Håkäring – Sveriges näst störst haj
Advertisements