Folkpartistisk politiker anmäld för att ha skickat bluffakturor

Adam Bergman, på åttonde plats på Folkpartiets valsedel i Partille kommun äger företaget PhoneCash. Företaget har fått ett fyrtiotal anmälningar om bluffakturor riktade mot sig på grund av fakturor om brutna avtal de skickar ut:

De senaste veckorna har över 40 anmälningar kommit in till Konsumentverket, KO, mot företaget. Anmälningarna gäller, precis som i Staffan Ekengrens fall, avbrutet kontrakt (så kallad negativ avtalsbildning) eller värderingar av telefoner som inte överensstämmer vad som lovas på företagets hemsida. Lokalpolitikern har avböjt att ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till GP:

”Det står i villkoren under paragraf köpeavtal att mobilpaketet ska returneras för att undvika att bli debiterad för brutet avtal. PhoneCash utgår från att kunderna läser igenom villkoren innan beställning görs. De kunder som inte fullföljer sina åtaganden begår ett avtalsbrott.”

Kunderna godkänner dock inget avtal när de beställer den så kallade kostnadsfria bedömningen utan ett avtal skickas ut tillsammans med det vadderade kuvertet.

Redan 2012 fick KO in flera anmälningar mot företaget. Enligt Konsumentverket lovade Phonecash att förtydliga informationen på hemsidan och ta bort avgiften på 299 kronor. Två år senare har ingenting hänt. Företaget lovar fortfarande kostnadsfri värdering av mobiltelefoner. Allt kunden behöver fylla i är namn och adress.

Enligt GP har Bergman via SMS lovat att sluta skicka ut den här typen av fakturor och att inte driva fallen vidare mot de kunder som bestridit fakturan. Vad som händer med de som betalt felaktiga fakturor framgår inte av det som Göteborgs-Posten rapporterar om hans SMS.

Det inträffade beror väl sannolikt på slarv och dålig kunskap om lagar. För min del spelar mindre brottslighet ingen större roll när det gäller förtroende för människor. I vilket fall som helst anser jag inte att brottslighet, misstänkt brottslighet eller som i detta fall anmäld brottslighet (vilket ju inte betyder att det verkligen är ett brott) diskvalificerar en person från politiskt arbete. Jag tycker dock de ska vara öppna med sådant och inte dölja det. Så får folk ta ställning utifrån det.

Det är på nätet också lätt att finna personer som är nöjda och mycket nöjda med PhoneCash och värderingarna av de telefoner de skickat in. Även såna som är missnöjda förstås. Problemet med bluffakturorna handlar om de som beställer kuvert men aldrig skickar in nån telefon.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Sen kan det väl också ifrågasättas om han kan kallas lokalpolitiker eller politiker. Han står på en icke-valbar plats på folkpartiets valsedel. Det innebär knappast att han är politiker, Politiskt aktiv kanske vi kan säga däremot. Kanske har han nåt uppdrag i nån nämnd också, men det har jag dock inte kunnat hitta.

PPS. 20150331. Phone Cash har numera avvecklats.

Advertisements

2 Replies to “Folkpartistisk politiker anmäld för att ha skickat bluffakturor”

    1. Du anser att han är en bedragare. Jag har ingen aning. Vad jag vet är att han inte är dömd för något. Skulle jag rösta på honom? Nej. Skulle jag skicka min mobil till företaget? Nej.

Kommentarer inaktiverade.