Skulle andra valsystem vara bättre?

I DN presenteras idag ett förslag på ett annorlunda valsystem. Systemet går ut på att alla väljare har två röster, en för och en mot. Dvs en röst ett parti och en röst mot ett parti. Mandat i riksdagen skulle delas ut till partier som fått över 4% i ja-röster och positivt nettoresultat. Mannen som hittat på systemet , Henrik Evrell, kallar det nettokrati. En gjord opinionsundersökning ger vid handen att ett sådant system skulle missgynna alla partier som avviker, som sticker ut. Sverigedemokraterna skulle få ofantligt många nej-röster och inte ha en chans att komma in, det gäller även Feministiskt Initiativ. Inte en chans att hamna i riksdagen. Även Centerpartiet och Kristdemokratena skulle sannolikt ramla ur riksdagen med ett sådant system. Vänsterpartiet och Miljöpartiet kanske också.

Ett sådant valsystem skulle vara mycket dåligt för demokratin, Ingen tvekan om det. Likriktning skulle belönas, allt som avviker, är annorlunda och sticker ut drabbas. Små partier har ingen chans och systemet skulle gynna de två dominerande partierna. En klar försämring för demokratin med försämrad representativitet. Dessutom skulle det innebär en feg politik där förslag till förändringar skulle bli mer sällsynta eftersom förändringar alltid ger mer nej-röster än ja-röster. Ett värdelöst valsystem med andra ord.

Betydligt bättre är i så fall ett annat system där varje väljare också har två röster. Bästa och nästbästaparti. Ett system som skulle gynna småpartier, gynna nytänkande och förändringsförslag och få bort kamrat 4-procent. För får inte ett parti 4% av rösterna går rösten till det parti som väljaren valt som näst-bästa.  Ett system som skulle förbättra demokratin istället för att försämra den som det valsystem som presenteras i DN skulle göra.

Personvalssystem då? Som Storbritannien? Eller som USA? Det innebär också en försämring av demokratin som jag ser det och det har jag skrivit om tidigare. Här är några av de saker jag skrivit:

Konsekvenser av personval
Rena personval innebär korrupta politiker
Personval?
En föraning om problematiken med personval
Problemen med personval

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Skulle andra valsystem vara bättre?”

    1. Jo det finns anledning. Ett system måste vara enkelt och lättförståeligt också. Dessutom lätträknat. Det är jobbigt att räkna redan idag (jag jobbar som valförättare ibland).

Kommentarer inaktiverade.