Heroinanvändning på tillbakagång

Heroinet flödar in i Sverige står det i en rubrik i ETC. Påståendet är genomfalskt. Det baseras på att tullens beslag av heroin minskar. Det har de gjort under ett antal år. Orsaken till det är sannolikt att allt mindre heroin smugglas in i Sverige. Efterfrågan på och missbruk av heroin minskar. Det visar en rad undersökningar. Anledningen är därför inte att fler smugglare klarar sig. Heroinet flödar inte in i Sverige. Tecknen vad det gäller smugglingen generellt är nämligen att allt färre klarar sig utan att åka fast, främst genom att tullen ändrat arbetsmetoder. Men ingen vet förstås riktigt exakt hur det är. Och naturligtvis missar tullen de flesta smugglarna.

Några av de undersökningar som visar på minskat bruk av heroin eller på att bruket av heroin minskar är CAN:s årliga drogvaneundersökningar och rapporten om knark i avloppsvatten. Polisen menar också att heroinbruket minskat. Men det är bara ett tyckande som vi inte kan fästa alltför stor vikt vid. I detta sammanhang kan väl också sägas att allt bruk av heroin är att betrakta som missbruk.

Polisens teori om att missbrukarna bytt till kokain ger jag dock inte mycket för. Heroin är en nedåtdrog, medan kokain är en uppåtdrog. Helt olika effekter och helt olika användningsområden och användare. Kokain är också hemskt dyrt att hålla på med. De som skulle kunna vara missbrukare av heroin använder säkert olika typer av lugnande läkemedel, alkohol och hasch istället i de flesta fall.

När det gäller uppåtdroger dominerar amfetamin totalt bland de tyngre drogerna. Det har i grunden samma effekter som kokain, men orsakar nervskador och andra problem. Fattigmanskokain kan det kanske kallas. I minst 50 år har det varit den helt dominerande tunga drogen i Sverige. Det lär inte ändras i brådrasket.

Ur ren kommersiell synpunkt är heroin också en dålig drog. Brukarna, dvs kunderna, brukar ofta dö inom några år. Andra droger har inte lika hög dödlighet och därmed en bättre kommersiell potential. Det finns anledning för knarkbaroner och knarklangare att välja dessa andra droger för mer långvariga och stabila kundrelationer och inkomster.

Läs mer:
Fler döda av heroinöverdoser
Ingen vill legalisera heroin
I Sverige används amfetamin och i Göteborg allra mest
Vansinnig svensk narkotikapolitik

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements