Hårdare straff för våldtäktsbrott innebär ingenting

Regeringsalliansen fortsätter sin meningslösa hets med krav på hårdare straff för alla möjliga olika brott. Nu gäller det bland annat grövre våldsbrott och våldtäktsbrott. Vad det gäller våldtäktsbrott så har hårdare straff ingen som helst betydelse.

Det är inte korta straff som är problemet med våldtäkter och rättvisan. Problemet är att våldtäkter är svåra att bevisa. Ord står mot ord och då ska en misstänkt brottsling frias. Kan inte brott bevisas är den anklagade oskyldig.

Hårdare straff innebär inte att det blir lättare att bevisa brott, däremot kan det kanske ibland få motsatta effekt. Vid brott med högt straffvärde läggs ofta större vikt vid bevisningen än vid brott med lägre straffvärde. Det är alltså relativt sett svårare att bli fälld för grövre brott. Regeringsalliansen önskan om hårdare straff för våldtäktsbrott är i bästa fall en meningslös åtgärd, ett slag i luften, i sämsta fall har den också negativa konsekvenser.

När det gäller grövre våldsbrott är det i sin tur så att längre straff inte har någon som helst effekt på denna typ av brottslighet. Det är liksom inte så att en full man som misshandlar en annan full man tänker sig för innan han agerar. Ska straff vara avskräckande är ju planering och tanke en förutsättning. Men det är sällan planering och tanke bakom grova våldsbrott. Är det planering och tanke bakom handlar det i så fall om brottslingar av en kaliber där hårda straff har noll och ingen betydelse. Med andra hård är hårdare straff för grövre våld en helt meningslös åtgärd, också det är ett slag i luften.

Förslagen är helt enkelt rätt värdelösa och har endast tillkommit i desperation inför ett val som regeringsalliansen kommer att förlora. Desperata förslag av en regering som inet har nåt att komma med.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Hårdare straff för våldtäktsbrott innebär ingenting”

  1. Det viktiga är inte straffet. Det viktiga är att man inför en oaktsamhetslagstiftning. Det ska inte längre gå att skylla på att uppsåt inte finns utan personen ska vara skyldig till att faktiskt försäkra sig om att den andre är med på saken.

    Åtminstone några av de mest uppmärksammade fallen hade lett till fällningar om sådan lagstiftning funnits. Som t.ex det här.

    http://www.skanskan.se/article/20140110/LUND/140119975/-/man-frias-fran-valdtakt-trots-att-kvinnan-sa-nej

    Givetvis beroende på hur lagstiftningen utformas.

Kommentarer inaktiverade.