Återinförd värnplikt inte så dumt

Att återinföra värnplikten och mönstringen är inte ett dumt förslag. Värnpliktsarmé är bättre för demokratin än en yrkesarmé. Värnpliktiga kan dessutom användas till mycket annat. Förstärka och förbättra sjukvården, brandförsvarets, sättas in vid större räddningsinsatser osv.

En yrkesarmé brukar utvecklas till ett oberoende maktcentra med konservativa ideal och målsättningar. Med tillgång till vapen är en sådan grupp inte speciellt bra för ett demokratiskt samhälle. Med värnpliktiga från samhällets olika skikt och klasser motverkas en sådan utveckling. Värnpliktsarmé är följaktligen bättre för demokratin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Pigge Kott

    Fast befälen har ju alltid varit mörkblå till bajsbruna i sin politiska färg, så vad hjälper det demokration att kanonmaten är av folket?
    Nu har ju dessutom nato fått rätt att invadera oss, men bara på order av regeringen (exempelvis i händelse av fel valresultat???).

    • NATO har alltid fått invadera oss. Speciellt om det gällt att skydda oss från ryssen.

      OM soldaterna är folket så blir det svårar eatt sätta in militären mot arbetare och folk i Sverige. Det försökte makten göra vid den vensak revolutionen 1917, men det ledda till upprättandet av en lång rad soldatsovjeter runt i landet. Under andra världskriget ville makten inte ha kommunister som värnpliktiga soldater just av denna anledning.