Bra om vem som har makten i Sverige i ETC

Jacob Walllenberg

Sverige mäktigaste är inte Reinfeldt skriver Johan Ehrenberg, utan Sveriges mäktigaste heter Wallenberg:

Wallenberg styr företag utan att äga majoritet. Det vet alla. Via stiftelser och A-aktier styr man budgetar, styrelser, investeringar och företagsaffärerna i sin sfär. Men sfären är gigantisk. Ungefär 43 procent av börsen är Wallenbergföretag! Det betyder att man styr över runt 2 200 miljarder kronor i kapital, det vill säga mer än statsbudgeten. Som jämförelse kan man titta på Bonnier som kontrollerar cirka 20 miljarder i värde.

Den nästa största maktsfären är den tjänstemannastyrda Handelsbanken. Runt den banken har mäktiga män kunnat samla röstmakt (Fredrik Lundberg är en av dem) men tillsammans är de bara hälften av Wallenberg. Andra superkända kapitalister som Lundin ligger runt 90 miljarder, familjen Persson (H&M) ligger runt 400 miljarder.

Men ingen kontrollerar ett nav av olika företag såsom Wallenberg.

Och det påverkar självklart politiken.

Att Wallenberg skriver brev till Reinfeldts regering i Saudi-affären som får alliansen att agera snabbt för att rädda vapenaffären, är avslöjande i sig. ”Alla har väl rätt att skriva ett brev”, svarar borgerliga medier. Jo, men alla brev får inte regeringen att stå i givakt.<

Nyligen har också den långdragna kampen mellan Försvarets materielverk (alltså staten), Saab (alltså Wallenberg) och tyska Thyssengruppen avslutats. Wallenberg tog över Kockums och svenska staten kan fortsätta det nära samarbetet med familjen runt vapenindustrin.

Lika uppenbart är att varken Borg eller Löfven missat Wallenbergs krav på att de privata vård- och skolkoncernerna måste få fortsätta vara privata. Vinstförbud är otänkbart för Wallenberg, däremot lovar man leverera ”långsiktigheten”.

Att Vänsterpartiet så envist säger emot är en av huvudanledningarna att man påstår att partiet inte är möjligt att ha i en regering. En konfrontativ inställning mot Wallenberg är helt enkelt inte lämplig. Det försvårar de stora samarbetena runt industri och energi.

Johan Ehrenberg har helt rätt. Sveriges mäktigaste heter Wallenberg. De tillhör förmodligen de mäktigaste i världen också. Hur deras makt ser och hur den utvecklats genom tiderna har jag skrivit en rad inlägg om:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
  1. Skulle snarare beskriva det som att Wallenberg är i symbios med staten. Riksdagen kan naturligtvis stifta lagar som skulle begränsa Wallenbergs makt men det ligger vare sig i statens eller Wallenbergs intresse. Så båda tycker de tjänar på uppgörelsen.

    ”Staten och kapitalet sitter i samma båt” är alltjämt sant.

    • De äger vad jag känner till två företag, Porsche och Volkswagen (inklusive MAN och Scania). Ingen bank, inget riskkapitalbolag osv. Osv. Men visst, en stor finansfamilj precis som Bertelsmann, Murdoch, Roche, Agnelli, Brenninkmeijer,Jacobs, Dreyfus, de Carvalho-Heineken, Peugeot, Uggla (Maersk) och många, många fler. Men få kontrollerar banker, riskkapitalbolag och industrier på det sätt som Wallenberg gör. Ingen dominerar ett land på det sätt som Wallenberg gör.