Gangsterrättegångar kan vara besvärliga

De åtalade vägrar prata och vittnen är rädda. Besvärligt i sig. Ännu besvärligare är det förstås om både offer och misstänkta gärningsmän är tungt kriminella som i fallet med de misshandlade Hells Angels-anhängarna i Göteborg. En medlem i Hells Angels Goth Town och en kompis till honom misshandlades rejält av 10 män. Allt finns på en övervakningsfilm, annars hade knappast blivit nåt åtal alls. För varken offer eller åtalade har enligt dem själva varit på krogen och de känner inte alls till någon misshandel eller nåt bråk.

Medlemmen i Hells Angels är 30 år gammal och dömdes tidigare i år till tio månaders fängelse för försök till utpressning och dopningsbrott.

De misstänkta männen har i flera fall anknytning till det kriminella nätverket i Göteborg som går under namnet Naserligan eller Albanligan. En har mycket nära koppling till Naserligan och en personlig koppling till Naser Dzeljilji och tre andra har kopplingar till nätverket. Minst en har koppling till gänget som tidigare gick under namnet Tigrarna (osäkert om de kan sägas existera idag) Naserligan är Göteborgs absolut tyngsta kriminella nätverk och en gruppering som normalt står på god fot med Hells Angels.

Det med anledning av de normalt goda förbindelserna mellan Naserligan och Hells Angels finns orsak att misstänka att misshandeln var en slags intern uppgörelse där Hells Angels-medlemmen och hans kompis gjort sig skyldiga till nåt brott mot nån överenskommelse. Bråket skedde för över ett år sen, i april 2013, och det har inte förekommit någon from av hämndaktion eller nåt annat som kan sättas i samband med det hela. Det kommer det väl sannolikt inte heller att göra.

Naserligan är eventuellt de som satt stopp för gangsterkriget på Hisingen genom att mörda den mest drivande i konflikten och en annan person som stod honom när i det så kallade Backagänget. Efter att de två mördats har nämligen skjutandet i stort sett upphört.
Även tidigare har Naserligan sannolikt agerat som en slags rättskipande och lugnande instans i den undre världen, ibland ihop med andra intressen, både legitima lagliga sådana och mindre legitima.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements